U trendu

Nemačka će ostati Nemačka posle priliva miganata

Nemačka kanacelarka Angela Merkel izjavila je danas da priliv migranata neće fundamentalno promeniti Nemačku, godinu dana pošto je navela da će njena zemlja moći da upravlja izbegličkom krizom.

Merkelova je u intervjuu za nemački dnevnik Zidojče cajtung (Süddeutsche Zeitung) rekla da ta njena mantra, koju je u više navrata upotrebila i koja je podelila javno mnjenje u Nemačkoj, ostaje „pravi motiv za ovaj zadatak“.

Nekoliko dana pošto je prvi put izgovorila tu mantru 4. septembra prošle godine, Angela Merkel i tadašnji austrijski kancelar Verner Fajman doneli su odluku da puste u svoje zemlje migrante koji su se nagomilali u Madjarskoj.

U Nemačkoj je prošle godine registrovano više od milion pridošlica, mada se veruje da ih je zapravo manje, a taj priliv je uznemirio mnoge gradjane.

„Nemačka će ostati Nemačka, uz sve što nam je drago“, rekla je Merkelova.

Ona je dodala da je tokom proteklih decenija bilo konstantnih promena, da „promena nije loša stvar“ i da je „neophodan deo života“, ali je jasno navela da Nemačka neće da se odrekne svojih vrednosti.

Angela Merkel je priznala da je Nemačka prethodnih godina zanemarila pitanje migranata koji su se uputili ka Evropi, kao i potrebu za panevropskim rešenjem.

„Mnogo izbeglica je već stiglo 2004. i 2005, i mi smo prepustili Španiji i drugim (EU) spoljnim granicama da se izbore s tim. I da, tada smo se takodje opirali proporcionalnoj raspodeli izbeglica“, rekla je nemačka kancelarka.

Ona je navela da ne može da porekne da je „Nemačka bila veoma srećna da su, pošto je preuzela mnogo izbeglica tokom ratova u Jugoslaviji“, „sada uglavnom drugi morali da se bave tim pitanjem“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.