U trendu

Netanjahu porekao huškanje na nasilje pre ubistva Rabina

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu porekao je optužbe da je bio umešan u kampanju huškanja protiv premijera Jicaka Rabina koja je prethodila Rabinovom ubistvu 1995. godine.

Netanjahu je to ubistvo 4. novembra te godine na svom Fejsbuk nalogu označio sinoć „šokantnim političkim ubistvom“ koje svi osudjuju, preneo je AFP.

„Od ubistva su nastavljeni pokušaji da se iskrivi istorijska istina i da se ja optužim za huškanje koje je prethodilo ubistvu“, napisao je izraelski premijer.

On je postavio video klipove snimljene pre ubistva na kojima se vidi kako osudjuje zapaljive izjave protiv Rabina.

Netanjahu tvrdi da klipovi sadrže „neke od nedvosmislenih stvari“ koje je rekao u osudi pogrda protiv premijera i pozvao one koji gledaju taj materijal da o sadržini „prosude sami“, kako su preneli izraelski mediji.

Na snimcima se vidi, izmedju ostalog, kako Netanjahu pokušava da smiri ljude na političkom mitingu, govoreći im da Rabin nije izdajica kako su ga nazvali i da bi se valjalo prema njemu odnositi kao političkom rivalu, a ne neprijatelju, kako su govorili čvrstorukaši i ekstremisti od kojih su neki pozivali na ubistvo.

Rabin je 1994. godine dobio Nobelovu nagradu za mir zajedno sa palestinskim liderom Jaserom Arafatom i ministrom spoljnih poslova Izraela Šimonom Peresom za svoju ulogu u postizanju prvog privremenog mirovnog sporazuma sa PLO (Palestinskom oslobodilačkom organizacijom).

Taj sporazum nazvan Oslo, po norveškoj prestonici u kojoj se tajno pregovaralo, potpisan je septembra 1993. u Beloj kući. Njime se predvidja stvaranje nezavisne palestinske države.

Rabina je posle mitinga za mir u centru Tel Aviva ubio religiozni jevrejski ultranacionalista Jigal Amir koji se protivio njegovoj politici prema Palestincima. On sada služi doživotnu kaznu.

Netanjahu je pre ubistva bio lider opozicije i jednom prilikom se obratio okupljenima na protestu u Jerusalimu dok su demonstranti nosili postere Rabina u nacističkoj uniformi i sa arapskom maramom na glavi, podseća agencija Asošiejted pres.

Netanjahu tvrdi da nije video takve transparente, niti čuo pozive na nasilje. On se oštro protivio koncesijama prema Palestincima koje je Rabin planirao i nevoljno je prihvatio koncept palestinske držve nakon što je drugi put postao premijer 2009. godine.

On se tada ogradio od te izjave i tokom izborne kampanje prošle godine rekao da neće dozvoliti stvaranje Palestine dok je na vlasti.

Netanjahu i njegova partija Likud često su optuživani da su učestvovali u kampanji mržnje koja je prethodila ubistvu Rabina. Prošle nedelje je poslanik iz te konzervativne partije David Bitan koji predsedava vladajućom koalicijom izazvao buru reagovanja tvrdeći da Rabinovo ubistvo nije bilo političko.

Izrael danas obeležava 21. godišnjicu Rabinovog ubistva. Svi pokušaji uspostavljanja mira posle ubistva su doživeli krah, a nasilje je često uzimalo maha.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.