U trendu

Partiji Angele Merkel preti novi neuspeh na izborima u Berlinu

Konzervativna partija nemačke kancelarke Angele Merkel mogla bi da ostane izvan gradskih vlasti u Berlinu posle izbora ovog vikenda, dok se nova nacionalistička partija nada još jednom uspehu na račun tradicionalnih političkih snaga.

U nedelju će u Berlinu biti održani izbori za pokrajinski parlament, dve sedmice pošto je na izobrima u saveznoj državi Meklenburg-Zapadna Pomeranija Merkelina Hrišćansko-demokratska unija (CDU) završila na trećem mestu, iza desničarske, antiimigrantske partije Alternative za Nemačku (AfD).

CDU je dugo bila slaba u Berlinu, ali još jedan loš izborni rezultat mogao bi da poveća politički pritisak na nemačku kancelarku, navodi AP.

Rezultati u Meklenburgu uticali su na njene saveznike u Bavarskoj, Hrišćansko-socijalnu uniju, da se založe za oštriju politiku prema izbeglicama, a taj unutrašnji spor ne pomaže rejtinzima konzervativaca.

Na izborima u Berlinu, gde živi 3,5 miliona ljudi, veliki značaj imaće lokalna pitanja, kao što su neefikasna birokratija, višegodišnje odlaganje otvaranja novog aerodroma i stopa nezaposlenosti od 9,7 odsto, znatno veća od nacionalnog proseka od 6,1 odsto.

CDU je u Berlinu, koji ima status pokrajine, manjinski partner Socijaldemokratske partije, iz čijih je redova gradonačelnik Mihael Miler.

Miler je rekao da želi, ako pobedi na izborima, da napusti aktuelnu koaliciju i da formira savez s više levičarskim partijama.

Istraživanja pokazuju da vladajuće partije možda neće zajedno osvojiti većinu u berlinskom parlamentu, koji bira gradonačelnika.

Podrška socijaldemokratama bi, prema anketama, mogla da opadne na 24 odsto, sa 28,3 odsto osvojenih glasova pre pet godina, dok bi CDU mogla da dobije 19 odsto glasova, u odnosu na 23,3 odsto na prethodnim izborima. Iza njih bi bile opozicione partije Zeleni i Levica.

AfD, osnovana pre tri godine, mogla bi na izborima u Berlinu da dobiju podršku 15 odsto birača, pokazuju istraživanja.

Miler je u četvrtak na svom profilu na Fejsbuku napisao da bi podrška AfD-u od 10 do 14 odsto „u celom svetu bila posmatrana kao znak povratka desnice i nacista u Nemačkoj“.

Izbori u Berlinu održavaju se oko godinu dana pre izbora za parlament Nemačke, na kojima se očekuje da će Angela Merkel pokušati da dobije četvrti mandat.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.