U trendu

Poglavlje 24 se otvara, Hrvatska blokira 23

Komitet za proširenje Saveta Evropske unije (COELA) je danas u Briselu postigao saglasnost da se u junu otvori poglavlje 24 u pregovorima o članstvu sa Srbijom, ali Hrvatska jedina i dalje odbija da pristane i na otvaranje poglavlja 23, rekli su agenciji Beta zvaničnici u EU koji su pratili sastanak COELA-e.

Zagreb je na zasedanjau COELA pre svega tražio da Srbija izmeni zakon i ukine regionalnu nadležnost suda za ratne zločine u Beogradu, kao i da garantuje da će hrvatska manjina biti automatski zastupljena u srpskom parlamentu, da bi Hrvatska kao jedina članica EU koja to još nije učinila, dala „zeleno svetlo“ za otvaranje poglavlja 23 (o pravosudju i temeljnim pravima) pregovora o članstvu Srbija-EU u junu.

Bugarska je, rečeno je agenciji Beta, uoči sastanka COELA imala takodje neke primedbe na otvaranje poglavlja 24 (o pravdi, slobodama i bezbednosti), ali je to u prethodnoj razmeni mišljenja razjašnjeno i predstavnik Sofije je dao „zeleno svetlo“ za pokretanje pregovora u junu o tom poglavlju.

Hrvatski predstavnik je isto tako izneo zamerke na saradnju Beograda s Haškim sudom, a, kako su Beti preneli izvori EU, stav praktično svih ostalih članica Unije jeste da ova pitanja nisu direktno povezana s uslovima za otvaranje poglavlja i usvajanje pregovaračkih polazišta EU, a mnoge stvari koje mogu izgledati nejasne se mogu razjasniti i rešiti u toku samih pregovora.

Evropski diplomatski zvaničnici su tako ukazali na to da 11 zemalja članica EU ima sasvim slične zakone o medjunarodnoj nadležnosti sudova za ratne zločine i spomenuli, recimo, svetski čuvenog španskog sudiju Baltasara Garsona i njegovo svetsko angažovanje, tako da je teško naći osnovu za zahtev da taj zakon ukine Srbija.

Zvaničnici u EU su preneli da se sad od Zagreba očekuju dodatne informacije, uslediće i bilateralni kontakti s Hrvatskom i medju članicama Unije, verovatno i uveravanja hrvatskim vlastima da otvaranje novih poglavlja samo može doprineti bržem rešavanju svih naizgled spornih pitanja, kazali su izvori u Briselu.

Ako to u sklopu napora COELA ne bi moglo da se reši, onda bi pitanje otvaranja novih poglavlja moglo da se prenese na viši politički nivo, a to je Komitet stalnih predstavnika članica EU (COREPER).

Saglasnost svih članica Unije je nužna za otvaranje svakog poglavlja u pregovorima i već je u prethodnim slučajevima pregovora o članstvu bilo situacija da jedna članica ne daje saglasnost iako to ostale članice i Evropska komisija smatraju nedovoljno utemeljenim.

Portparolka u Evropskoj komisiji (EK) Maja Kocijančič je Beti prenela da „Evropska komisija očekuje da se učine dalji koraci u postupku pregovora Srbije i EU o članstvu i otvaranju poglavlja 23 o pravosudju i temeljnim pravima i 24 o pravdi, slobodi i bezbednosti“.

Maja Kocijančič, portparolka evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana i visoke evropske predstavnice Federike Mogerini, dodala je da je „rasprava o tome u toku i Komisija je spremna da krene napred čim se postigne tražena jednoglasnost članica EU“.

Prema izvorima Unije, Holandija, predsedavajući EU, je spremna da pripremi otvaranje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.