U trendu

Policajac i tri napadača ubijeni u napadu talibana na hotel u Kabulu

U napadu talibana na hotel za strance u Kabulu, u sukobima atentatora sa avganistanskom policijom ubijeni su jedan policajac i trojica napadača.

Šef policije u Kabulu Abdul Rahman Rahimi rekao je da je posle sedmočasovne opsade, tokom koje su napadači pokušali sinoć da udju u hotel Nortgejt, jedan policajac ubijen, a još tri ranjena.

Trojica talibanskih terorista, medju kojima i vozač kamiona-bombe, takodje su ubijena, naveo je Rahimi.

Napad se dogodio kada je oko dva časa ujutro po lokalnom vremenu u Kabulu odjeknula eksplozija, jer je kamion udario u zid oko hotela, a zatim eksplodirao.

Talibani su odmah preuzeli odgovornost za napad, navodeći da je „kamion napunjen eksplozivom na ulazu u hotel Nortgejt“, koji se nalazi u blizini vojnog aerodroma i medjunarodnog civilnog aerodroma u Kabulu.

Policija je zatvorila pristup hotelu, dok su islamistički pobunjenici su na društvenim mrežama slavili pobedu, a njihov portparol Zabihulah Mudžahid objavio je da je u napadu ubijeno i ranjeno oko 100 „američkih okupatora“.

Agencija Sputnjik prenela je da se veruje da je u eksploziji kamiona-bombe ubijeno nekoliko desetina ljudi, ali da još nema zvaničnih podataka o broju žrtava.

To je prvi napad u Kabulu posle masakra šiitskih Hazara koji su 23. jula demonstrirali i tražili uvodjenje struje u svoj region. U tom napadu ubijeno je 80, a ranjena 231 osoba, a odgovornost je preuzela Islamska država.

Hotel Nortgejt je i 2013. godine bio meta terorističkog napada kamionom-bombom, u kojem je pet talibanskih napadača ubilo devet osoba.

U tom hotelu borave strani civili, ali i pripadnici stranih trupa pod komandom NATO-a, u okviru operacije „Odlučna podrška“ (Resolute Support).

Kabul je i tokom ramazanskog Bajrama pogodjen sa dva teroristička napada. Grupa od 14 nepalskih državljana, pripadnika obezbedjenja ambasada zapadnih zemalja, ubijena je 20. juna, dok je 30. juna u dvostrukom napadu na policijski konvoj ubijeno tridesetak kadeta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.