U trendu

Predsednik Filipina kritikuje Rimokatoličku crkvu

Novoizabrani predsednik Filipina Rodrigo Duterte izjavio je danas da je Rimokatolička crkva „najlicemernja institucija“ i optužio pojedine biskupe za korupciju zbog navodnog traženja usluga od političara, uključujući njega.

Duterte je na konferenciji za novinare doveo u pitanje relevantnost katoličkih biskupa koji su kako je rekao, pokušavali da ubede gradjane da ne glasaju za njega na predsedničkim izborima 9. maja, na kojima je prema još nezvaničnim podacima, odneo ubedljivu pobedu.

Nazivajući biskupe „kurvinim sinovima“, Duterte ih je optužio da imaju koristi od javnog novca dok siromašni ne mogu da priušte čak ni hranu ni lekove.

Kontroverzni bivši gradonačelnik Davaoa je tokom izborne kampanje psovao papu Franju, jer je zbog njegove posete Filipinima došlo do saobraćajnog kolapsa.

Kasnije se izvinio papi, ali je rekao da neće ići u Vatikan da se lično izvini kao što je prvobitno najavio, jer je pismo izvinjenja „sasvim dovoljno“.

Većina stanovnika Filipina su katolici, a javne osude šefa države na račun uticajne Katoličke crkve su veoma retke u toj zemlji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.