U trendu

Protivim se nametnutom rešenju sukoba sa Palestincima

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sastao se u Njujorku sa kandidatkinjom Demokratske partije za predsednika SAD Hilari Klinton, nakon što mu je njen rival Donald Tramp obećao da će njegova administracija priznati Jerusalim kao nepodeljeni grad Izraela.

Klinton je naglasila svoje protivljenje „svakom pokuÅ¡aju da se spolja nametne reÅ¡enje“ izraelsko-palestinskom sukobu“, uključujući Savet bezbednosti UN, sudeći po saopÅ¡tenju koje je objavila njena kampanja, prenose danas izraelski mediji.

Ona je takodje ponovo potvrdila svoju posvećenot reÅ¡enju o dve drÅŸave do koga bi se doÅ¡lo direktnim pregovorima izmedju dve strane.

Na sastanku u nedelju koji je trajao jedan sat, Klinton je rekla da je „jak i bezbedan Izrael“ od suÅ¡tinskog značaja za SAD.

Ona je takodje „potvrdila nepokolebljivu posvećenost SAD“ odnosima dve zemlje saveznice i naglasila svoju podrÅ¡ku za novi sporazum o vojnoj pomoći, postignut nedavno i svoju posvećenost suprotstavljanju naporima da se bojkotuje Izrael.

Netanjahu je objasnio svoje stavove o bezbednosti na Bliskom istoku, kao i „napore Izraela da se postigne mir i stabilnost u regionu“. On se zahvalio Hilari Klinton na prijateljstvu i podrÅ¡ci Izraelu.

Prethodno je Netanjahuu predsednički kandidat republikanaca Tramp rekao da će ako bude izabran „konačno prihvatiti dugotrajni mandat Kongresa da prizna Jerusalim kao nepodeljeni grad drÅŸave Izrael“, sudeći po saopÅ¡tenju njegove kampanje.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim od Jordana u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što medjunarodna zajednica nikada nije priznala.

Izraelski lideri tvrde da će nepodeljeni Jerusalim biti večna prestonica Izraela, dok Palestinci u njegovom istočnom delu nameravaju da proglase glavni grad svoje buduće drÅŸave.

Izvori bliski Netanjahuu rekli su posle tog sastanka da je premijer posetio kandidate, umesto da oni dodju kod njega, jer je razumeo da im je vreme dragoceno pred današnju debatu.

Netanjahu je u poslednjih nekoliko meseci isticao da će Izrael odrÅŸati apsolutnu ravnoteÅŸu u svojim kontaktima sa dvoje kandidata u trci za Belu kuću.

Pre četiri godine on se ponašao tako da je shvaćeno kako se meša u korist kandidata republikanaca Mita Romnija umesto dotadašnjeg predsednika Baraka Obame. On sada nastoji da izbegne svaki utisak mešanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.