U trendu

Putin u UN pozvao na stvaranje međunarodne antiterorističke koalicije

Ključni zadatak međunarodne zajednice na čelu sa UN mora biti osiguranje mira, regionalne i globalne bezbenosti, koja neće postojati za izabrane, već za sve, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na 70. sednici Generalne skupštine UN.

Putin je kazao da pokušaji da se oslabi autoritet i legitimitet UN mogu da dovedu do urušavanja cele strukture međunarodnih odnosa.

On je pozvao na stvaranje široke međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma.

„Postalo je nemoguće trpeti postojeću situaciju. Predlažemo da se ne rukovodimo ambicijama, već zajedničkim vrednostima i interesima, da se ujedinimo na osnovu međunarodnog prava, kako bismo rešili nove probleme – da napravimo istinsku antiterorističku koaliciju“, rekao je Putin. 

On je širenje Islamske države nazvao „krajnje opasnom pojavom“ i dodao da ne treba zatvarati oči na finansiranje radikala na Bliskom istoku.

Govoreći o legitimnosti državne vlasti, ruaki predsednik je rekao da „niko nije obavezan da se potčinjava jednom modelu razvoja, koji je neko proglasio jedinim i zauvek pravilnim“.

„Izvoz društvenih eksperimenata, pokušaji da se podstaknu promene u ovim ili onim državama, polazeći od svojih ideoloških osnova, često su dovodili do tragičnih posledica, nisu dovodili do progresa, već do degradacije. I izvoz takozvanih demokratskih revolucija se nastavlja“, kazao je Putin.

Govoreći o Ukrajini, on je kazao da se celovitost te zemlje može obezbediti samo poštovanjem interesa građana na istoku, poštovanjem njihovog izbora.  

Naveo je da je neophodno da se sa njima usaglase ključni elementi političkog ustrojstva zemlje.

Akcent današnjeg Putinovog izlaganja bio je posvećen borbi protiv Islamske države, a Ukrajini je posvetio manje od minut vremena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.