U trendu

Renci: I posle referenduma moraćemo da razgovaramo

Italijanski premijer Mateo Renci izjavio je da je Grčka važna zemlja za Evropsku uniju i da će bez obzira na rezultate referenduma „Evropljani morati ponovo da započnu razgovor jedni s drugima“.

„Što se tiče reagovanja na referendum i pregovora koji će početi sledećeg dana, kakav god da bude rezultat, radićemo u bliskom kontaktu sa našim evropskim partnerima“, rekao je Renci za italijanski „Mesađero“.

„Očigledno je, međutim, da je nemoguće spasiti Grčku bez obavezivanja grčke vlade. Reforma penzijskog sistema, borba protiv utaje poreza, formiranje novog tržišta rada, sve to zavisi od nje“, kazao je on.

Renci je dodao da su svi „a pre svega, (nemačka kancelarka) Angela Merkel“, svesni da treba nastaviti razgovore razgovore između Atine i međunarodnih poverilaca, preneo je AFP.

Francuska agencija navodi da je Berlin „zauyeo posebno tvrd stav prema Grčkoj, optužujući radikalnu vladu u Atini da se povukla iz pregovora raspisivanjem referenduma“.

Prema Rencijevim rečima, kada se najzad završi rasprava o grčkom pitanju nastupiće vreme za bavljenje ekonomskim rastom i investicijama.

Ranije je italijanski premijer izrazio uverenje da Grčka neće istupiti iz zone evra i da će se vratiti za pregovarački sto kako bi postigla sporazum sa kreditorima.

Govoreći o posledicama situacije sa Grčkom, Renci je rekao da je „Italija već van linije fronta“.

„Ne kažemo da će sve biti dobro, samo kažemo da je posao urađen poslednjih meseci stavio Italiju u (bolju) poziciju nego što je bila. Nismo više na optuženičkoj klupi“, kazao je Renci.

U Grčkoj se danas održava referendum na kom građani odlučuju da li da se prihvati predlog međunarodnih poverilaca o rešenju grčkih dugova, koji podrazumevaju nastavak politiku oštrih mera štednje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.