U trendu

SAD odbile konsultacije o Alepu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da su američke vlasti odgovorile na predlog za rešavanje situacije u Alepu, koji je dat 2. decembra 2016. godine.

„Što se tiče početka konsultacija o Alepu, to je detektivska priča. Džon Keri je 2. decembra u Rimu tražio od mene da podržim konkretni dokument koji su nam predali Amerikanci. Mi smo rekli da je taj dokument u skladu sa našim pristupom. Sledećeg dana, 3. decembra, javno govorimo o tome, predlažemo Amerikancima da se bilo kada sastanemo. Na kraju su se složili da to bude 7. decembar.“

„Mi smo još jednom javno i više puta potvrdili da je ovo veoma korektna ideja koja će omogućiti da se reši problem u Alepu. Odjednom sinoć od njih dobijamo poruku da oni, nažalost, neće moći da se sastanu sutra, jer su se predomislili. Povlače svoj dokument i sada imaju novi dokument koji sve vraća na početak“, rekao je ruski ministar.

Istovremeno, on je istakao da se na prvi pogled na novi tekst radi o pokušaju da se kupi vreme za militante.

„Opet dokument izgleda kao pokušaj da se kupi vreme da bi se militanti odmorili i obnovili svoje rezerve“, rekao je ruski Ministar spoljnih poslova.

Portparol Stejt departmenta SAD Mark Toner ranije nije potvrdio mogući sastanak ruskih i američkih eksperata o rešenju situacije u Siriji. Toner je rekao da su dati predlozi o tehničkim razgovorima, međutim, da za sada u Stejt departmentu ništa ne mogu da potvrde.

O diskreditaciji Kerija Lavrov se takođe osvrnuo i na govor predstavnice SAD u Savetu bezbednosti UN koja je rekla da ne postoje nikakvi sporazumi o Alepu između Vašingtona i Moskve.

„Juče je na sastanku Saveta bezbednosti američka predstavnica izjavila da ne zna ni za kakve sporazume između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država i da je sa nama (Rusijom) nemoguće pregovarati. To je bilo pre nego što su Amerikanci povukli svoj dokument za koji se zalagao Džon Keri“, naglasio je Lavrov.

U tom smislu Lavrov je istakao da neko u Vašingtonu pokušava da neutrališe ne samo akcije državnog sekretara Kerija, već i njegov autoritet. „Imam utisak da su predstavnici SAD u UN jednostavno dezavuisali državnog sekretara. Teško je shvatiti ko tamo donosi odluke, ali sudeći po svemu, ima mnogo ljudi koji žele da potkopaju autoritet i delovanje Džona Kerija“, zaključio je Lavrov.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.