U trendu

Seul uvodi nove sankcije Pjongjangu

Južna Koreja je saopštila da će uvesti nove sankcije protiv 40 pojedinaca i 30 organizacija, većinom u Severnoj Koreji, u okviru jednostranih kaznenih mera protiv Pjongjanga zbog nedavne nuklearne probe i lansiranja raketa .

Seul je najavio novi niz sankcija samo dan nakon što je Severna Koreja zapretila nuklearnim napadima iz predostrožnosti kao odgovor na početak zajedničkih vojnih vežbi Južne Koreje i SAD, koje Pjongjang smatra probom za invaziju, prenosi AP.

Južnokorejska vlada navela je danas da će sankcije uvesti protiv 38 pojedinaca i 24 organizacije u Severnoj Koreji, kao i protiv dva pojedinca iz trećih zemalja i šest organizacija u drugim zemljama.

Od svojih državljana će  takođe tražiti da bojkotuju „severnokorejske restorane u drugim zemljama“, prenosi AFP.

Rojters navodi da su među sankcionisanim pojedincima jedan građanin Singapura i jedan tajvanski državljanin.

Južna Koreja će, takođe, prekinuti učešće u pilot-projektu koji je podrazumevao transport ruskog uglja do Južne Koreje preko severnokorejske luke Rađin, saopštilo je Minsitarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju vlade u Seulu stoji i da će Južnokorejcima biti zabranjeno da finansijski sarađuju sa osobama i organizacijama na „crnoj listi“, kojima će u Južnoj Koreji imovina biti zamrznuta.

Seul će, kako je najavio, u okviru novih sankcija zabraniti ulazak bilo kog broda koji je pristao u nekoj severnokorejskoj luci u prethodnih 180 dana, navodi američka agencija, podsećajući da je trenutno u vode Južne Koreje zabranjen ulazak samo severnokorejskim brodovima.

Severna Koreja je već pod međunarodnim sankcijama zbog razvijanja oružja za masovno uništenje tako da je neizvesno kakav će efekat imati ovaj potez Seula.

Južna Koreja je prethodno obustavila operacije u zajedničkom industrijskom postrojenju Kesong u Severnoj Koreji, koje je predstavljalo najveći projekat saradnje između dva rivalska suseda.

Najnovija odluka Seula o jednostranim sankcijama Pjongjangu usledila je nakon što je Savet bezbednosti UN izglasao rezoluciju o kaznenim merama pošto je Severna Koreja izvela četvrtu nuklearnu probu u januaru i lansirala raketu dugog dometa prošlog meseca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.