U trendu

Španija: Protest roditelja zbog previše domaćih zadataka

Više hiljada roditelja u Španiji u znak protesta zbog preobimnih domaćih zadataka koje dobijaju njihova deca u školama, tražiće od svojih sinova i ćerki da ne ispunjavaju školske dužnosti.

Učenicima iz više od 12.000 škola širom Španije biće rečeno da ne rade domaće tokom novembra, preneo je danas Bi-Bi-Si (BBC).

Španska Alijansa roditeljskih asocijacija, koja je organizovala protest, tvrdi da su domaći zadaci štetni za decu.

Španija je visoko na listi po domaćim zadacima koja je navedena u izveštaju o obrazovanju 2012. godine, što se nije pretočilo u uspehe na medjunarodnim testovima.

Istraživanje PISA, koju je sprovela Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), ustanovilo je da španski djaci u proseku imaju 6,5 sati domaćih zadataka nedeljno, dok je u grupi 38 zemlje prosek 4,9.

Iako je Španija 11. na listi po obimu domaćih zadataka, španski djaci ne prolaze toliko dobro na PISA testovima, pošto tradicionalno imaju loše rezultate u matematici, jeziku i naučnim predmetima, navodi BBC.

Finska i Južna Koreja, čiji djaci imaju najbolje rezultate na PISA testovima, u proseku nedeljno domaće zadatke rade manje od tri sata.

Na listi po količini domaćih zadataka, prvi su Šangaj, Rusija i Singapur, a slede Kazahstan, Italija, Irska, Rumunija, Estonija, Litvanija, Poljska i Španija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.