U trendu

Tramp negira haos, zet „sređuje“ u tim

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp negirao je da je njegov tim za preuzimanje Bele kuće u haosu, pošto je nekoliko članova smenjeno ili dalo ostavke.

List Njujork tajms, koji je veoma kritičan prema Trampu, naveo je da njegov tim u haosu usled otpuštanja i međusobnih sukoba.

„Veoma organizovan proces je u toku dok odlučujem o kabinetu i mnogim pozicijama. Ja sam jedini koji zna ko su finalisti!“, naveo je na Tviteru sledeći predsednik SAD koji će biti inaugurisan 20. januara.

Njujork tajms navodi da su otpušteni Majk Rodžers i Metju Fridmen koji su rukovodili nacionalnom bezbednošću u Trampovom tranzicionom timu.

Njihovu smenu organizovao je Trampov zet Džared Kušner pošto je prvo iznenada otpušten šef tranzicionog tima, guverner Nju Džersija Kris Kristi, jedan od prvih republikanaca koji su stali uz Trampa, piše njujorški list.

Izvori iz Trampovog tima navode da Kušner sistematski tera ljude poput Rodžersa koji su povezani s Kristijem. Kristi je bio federalni tužilac koji je poslao u zatvor Kušnerovog oca zbog nelegalnih doprinosa političkim kampanjama, utaje poreza i uticajna na svedoke.

Zbog smene Kristija došlo je i do zastoja u saradnji Bele kuće i Trampovog tima u prenosu vlasti. Kristi je na izborni dan potpisao s Belom kućom memorandum o razumevanju, koji služi kao neka vrst sporazuma o zaštiti poverljivosti podataka, ali sad to mora da potpiše novi šef tima, budući potpredsednik Majk Pens, koji to još nije učinio.

Njujork tajms piše da se istovremeno američki saveznici muče oko pitanja kako i kada da kontaktiraju Trampa.

Egipatski predsednik Abdel Fatah el-Sisi je prvi kontaktirao Trampa prošle srede, prvog dana posle izbora, posle čega je usledio premijer Izraela Benjamin Netanjahu. To se sve dešavalo 24 sata pre razgovora s britanskom premijerkom Terezom Mej, što je upadljiv prekid diplomatske prakse s obzirom na bliske veze SAD i Velike Britanije, piše njujorški list.

Tramp je takođe negirao navode da su tražene ;“najviše bezbednosne provere“ za njegovu decu koje su potrebne za pristup osetljivim informacijama.

Televizija “NBC njuz” prenela je da je Tramp tražio da Kušner dobije najviše bezbednosne provere kako bi mogao da bude s njim na predsedničkim brifinzima.

Tramp je juče bio na svom prvom predsedničkom brifingu i odredio je Kušnera i penzionisanog generala Majkla Flina kao svoje osoblje za naredne brifinge.

Flin je već prošao kroz bezbednosne provere, ali će za supruga Trampove ćerke Ivanke možda biti potrebno više nedelje da ih dobije.

NBC njuz navodi da je nejasno da li će Kušner uopšte moći da dobije te provere, budući da je sporna legalnost takvog postupka pošto se postavlja pitanja da li je to u suprotnosti sa zakonom o sprečavanju nepotizma koji zabranjuje predsedniku da imenuje članove svoje porodice na položaje u kabinetu ili vladi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.