U trendu

Tusk: Na proleće kreću milioni imigranata

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk upozorio je da Evropska unija „mora biti spremna da se suoči s pretnjom novih talasa imigranata ka Evropi“ i naglasio da to mogu biti „novi milioni“ izbeglica i ekonomskih migranata.

„Ma kako izgledala preterana ova procena, naša je obaveza da se spremimo za sve scenarije“, naveo je Tusk u pozivnom pismu šefovima država ili vlada EU koji sutra i prekosutra zasedaju u Briselu.

Visoki zvaničnici u Savetu EU su danas novinarima preneli da će vođi Unije ključnu pažnju posvetiti izbegličkoj krizi i razmotriti kako hitno utvrditi jedinstven postupak za odobravanje azila. Takođe će, kako se navodi, zatražiti da se što pre uvede strog nadzor granica EU, kao i popis i razdvajanje ratnih izbeglica od ekonomskih migranata na „vrućim ulaznim tačkama“ na spoljnim granicama Unije, u Grčkoj i Italiji, uz predloge za formiranje moćne obalske straže EU.

Lideri EU će na samitu u Briselu zatražiti i da se odmah stave na snagu dodatne odlučne mere za vraćanje u zemlje porekla migranata koji dolaze iz materijalnih razloga i nemaju osnova da dobiju politički izbeglički azil u Uniji.

Turska je, zaključak je svih institucija i država EU, zemlja od ključne važnosti da se zaustavi navala imigranata na Evropu i zato će lideri EU podržati hitno usvajanje akcionog plana EU-Turska za pomoć izbeglicama na turskoj teritoriji, ali i naročito da se uspostavi potpuna kontrola spoljnih granica EU prema Turskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.