U trendu

U borbama na jugu Turske ubijena 23 Kurda

U opsežnim operacijama turskih snaga bezbednosti na većinski kurdskom jugu Turske, ubijena su 23 pripadnika Radničke partije Kurdistana (PKK) u poslednja dva dana, javila je danas provladina agencija Anadolija.
Ovi „teroristi“ su „eliminisani“ u zajedničkoj vojno-policijskoj operaciji velikih razmera koja je pokrenuta početkom nedelje u Džizreu i Silopiju, dva okruga u provinciji Sirnak, navela je agencija.

Vojska je objavila da je u utorak ubila osam kurdskih boraca u ta dva grada u kojima je, prema navodima medija,  rasporedjeno 10.000 vojnika i policajaca. Oni hoće da proteraju mlade pristalice PKK koji su pretvorili cele kvartove u ratne zone podizanjem barikada i iskopavanjem rovova.

Posle više od dve godine primirja, intenzivne borbe ponovo su počele prošle godine izmedju turskih bezbednosnih snaga i PKK, u kojima je bilo brojnih žrtava. Tri policajca ubijena su u utorak u Silvanu u napadu eksplozivom koji je pripisan PKK-u.

Vlada je uvela policijski čas u Čizreu i Silopiju.

Novi sukobi izbili su jutros izmedju policije i simpatizera PKK u istorijskom kvartu starog grada Dijarbakira, glavnog grada na jugoistoku Anadolije, javljaju izveštači Frans presa.

Turski premijer Ahmed Davutoglu rekao je juče da će operacije protiv PKK da se nastave dok se „potpuno ne očiste teroristi“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.