U trendu

Učiteljica pustila deci 50 nijansi sive

Učiteljica u jednoj osnovnoj školi u Hradecu Kralove na istoku Češke u želji da časovi engleskog jezika budu zanimljiviji pustila je deci film „50 nijansi sive“ i momentalno dobila otkaz.

Djaci završnog, devetog razreda osnovne škole u okviru nastave gledali su odabrane inserte tog svetskog blokbastera u originalu ali direktor škole nije pokazao razumevanje za usavršavanje jezika gledanjem erotskih scena, iako je film u bioskopima dozvoljen i maloletnicima starijim od 15 godina i nastavnicu je otpustio.

„Direktor je rešavao tu stvar i došao do zaključka da takve ilustracije nemaju nikako mesta u nastavi i kvalifikovao je postupanje učiteljice kao grubo kršenje radnih obaveza“, kazala je za današnje Pravo portparol gradskih vlasti u Hradecu Kralove koje su osnivači škole, Magdalena Vlčkova.

Ako je suditi po anketi u susednoj Poljskoj većina učenika završnih razreda osnovnih škola i đaci srednjih već su knjigu pročitali a u regionu zabranu za taj film sve do punoletstva ima samo Slovačka.

Poljski đaci srednjih škola i gimnazija u nacionalnoj anketi koju organizuje mesečnik Biblioteka u školi odabrali su za najinteresantniju knjigu poslednjih godina upravo „Pedeset nijansi – Siva“ E. L. Džejmsa, odnosno britanske književnice Erike Leonard.

U anketi u kojoj je 450.000 đaka širom Poljske predlagalo naslove tri najinteresantnije knjige, čak 13.500 na prvo mesto stavilo je ljubavne sado-mazo igrice američke studentkinje i bogatog tajkuna.

Prvenstvo na listi za taj roman kome kritika uglavnom osporava umetničke vrednosti a neki je ironično nazivaju soft pornografijom za mame, zbog širokog ženskog čitalačkog kruga donelo je glavobolje organizatorima ankete zato što u tim anketama preporčuju da se literarni ukus đaka uzme u obzir kada se nabavljaju knjige za biblioteke.

Popularnost štiva koje se sigurno u Poljskoj neće naći u obaveznoj lektiri u mesečniku Biblioteka u školi objašnjavaju masivnom reklamnom kampanjom za istoimeni film rađen po romanu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.