U trendu

Umro republikanski senator Džordž Vojinović, svojevremeno član srpskog kokusa

Umro je bivši republikanski senator i bivši guverner Ohaja Džordž Vojinović u 80-oj godini, izjavila je danas njegova supruga.  

Vojinović je bio jedno vreme član „srpskog kokusa“ u Senatu. Pre desetak godina posetio je Topusko u Hrvatskoj, odakle potiče njegova porodica.

Njegov deda, Srbin iz Korduna odselio je u Ameriku početkom 20. veka. U okolini Topuskog živeli su njegovi rodjaci  do 1995, kada su izbegli iz Hrvatske i danas su u Srbiji.
Vojinović, koji se zalagao za štednju u ličnom i javnom životu i povremeno se suprotstavljao establišmentu republikanske stranke umro je danas, mirno u snu, rekla je njegova supruga Dženet.
Vojinović se smatra umerenim republikancem koji se protivio velikim poreskim smanjenjima bivšeg predsednika Džordža Buša mladjeg i koji je kasnije preispitivao Bušovu ratnu strategiju u Iraku.

Njegova smrt iznenadila je njegove prijatelje koji su rekli da je izgledao snažno iako je imao neke zdravstvene teškoće.

On je govorio na javnom skupu, pre dva dana, na proslavi 25. godišnjice nezavisnosti Slovenije u gradskoj kući u Klivlendu, u američkoj državi Ohajo. Bio je uvrščen medju delegate Nacionalne republikanske konvencije koja će se održati u Klivlendu idućeg meseca.

Tokom 12 godina u Senatu Vojinović se povremeno suprostavljao republikanskim konzervativcima. On je medju prvim podrža predloženu saveznu pomoć za autoindustriju koja zapošljava hiljade ljudi u Ohaju, i bio je jedan od retkih republikanaca tokom Bušove administracije koji je predložio podizanje poreza da bi se platilo za rat u Iraku i za pomoć pogodjenim u uraganima.

Vojnović je početkom 2009. objavio da e neće kandidovati za treći mandat u Senatu 2010. godine. Rekao je da želi da se penzioniše i provodi više vremena sa svojom porodicom. On je takodje planirao da napiše knjigu i da bude konsultant na Univerzitetu u Ohaju i Univerzitetu države Klivlend.

Guverner Ohaja Džon Kejsik je rekao da je Vojinović čovek koji je ujedinjavao ljude, koji je mislio izvan ustaljenih okvira, koji nikad nije odustajao i koji je radio predano za ideje u koje je verovao do kraja svoj života.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.