U trendu

Zemljotres oštetio rutu do Mont Everesta

Katastrofalni zemljotres koji je u aprilu pogodio Neplal oštetio je četiri deonice veoma korišćene planinarske rute od aerodroma Lukla do podnožja Mont Everesta, navodi se u izveštaju o šteti koji je naručila nepalska vlada.
Izveštaj objavljen danas, sačinila je inženjerska firma Mijamoto internešnal i u njemu se navodi da je na ruti oštećeno 17 odsto smeštajnih kapaciteta.

Ruta od aerodroma Lukle do baznog kampa u podnožju Everesta pređe se za oko nedelju dana, a tom deonicom svake godine prođe oko 40.000 planinara sa Zapada.

Nepalske vlasti su saopštile da će oštećenja biti sanirana ubrzo posle kraja sezone monsuna, a pre no što planinari dođu u sklopu jesenje turističke sezone.

Planinarske i alpinističke organizacije kritikovale su prethodni izveštaj Mijamoto internešnala koji se ticao planinarske rute do himalajskog vrha Anapurna, ocenivši da je urađen na brzinu i bez konsultacija. Međutim, vlada Nepala je usvojila taj izveštaj.

Na Himalajima se nalazi 14 vrhova viših od 8.000 metara, koje često pohode alpinističke ekspedicije iz celog sveta. Do njihovih podnožja, to jest baznih kampova za dalji uspon, ide se planinarskim rutama.

Dva zemljotresa koja su u aprilu i maju pogodila Nepal usmrtila su oko 8.900 ljudi i uništila stotine hiljada kuća.

Lavina potaknuta prvim zemljotresom gotovo je uništila bazni kamp pod Everestom i usmrtila dvadesetak ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.