Put oko sveta za 80 dana

Žanr: avantura/komedija
Trajanje: 90 min.
Premisa: „Trka počinje 15. jula.“

Glavne uloge:

Džeki Čen (Jackie Chan), Stiv Kugan (Steve Coogan), Džim Brodbent (Jim Broadbent), Keti Bejts (Kathy Bates), Džon Kliz (John Cleese)

Scenario:

Dejvid Benulo (David Benullo), Dejvid Endru Goldstajn (David Andrew Goldstein), Žil Vern (priča)

Producenti: Hal Liberman (Hal Lieberman), Bil Badalato (Bill Badalato)
Režija: Frenk Koraci (Frank Coraci)

SINOPSIS

Ovo je verzija klasične priče, smeštene u 1872. godinu. U centru pažnje je ekscentrični engleski pronalazač i avanturista Fileas Fog (Stiv Kugan). Međutim, Foga društvo ne shvata ozbiljno, a njegove tvrdnje često se odbacuju kao neosnovane. Jednog dana sklopiće opkladu sa lukavim lordom Kelvinom, upravnikom Kraljevske akademije nauka, tvrdeći da može da obiđe svet za 80 dana, i to koristeći različita prevozna sredstva kao što su brodovi, vozovi, baloni, slonovi i sl. U realizaciji te zamisli, na koju celi London gleda sa podsmehom, pridružuju mu se fatalna Monik (Sesil de Frans) i kineski lopov Paspartu (Džeki Čen), kome je ova situacija bila idealna za bekstvo pošto je ukrao vrednu Budinu figuru od žada. Tokom putovanja Paspartu koristi svoje fantastično poznavanje borilačkih veština da bi odbranio Foga od mnogih opasnosti.

Njihova najveća pretnja je detektiv koji ih prati. Zašto? Baš pošto su Fog i Paspartu napustili London, opljačkana je glavna banka u Londonu. Fog je optužen da mu je ideja za put oko sveta u stvari paravan za bekstvo. Njihovo putovanje iz Londona i natrag uključuje stajanja u Parizu, Turskoj, Indiji, Kini i Sjedinjenim Američkim Državama.

O FILMU

Film je baziran na priči iz 19. veka – „Put oko sveta za 80 dana“, Žila Verna. Priča je nekoliko puta adaptirana za televiziju (najpoznatija je mini-serija iz 1989. godine sa Pirsom Brosnanom u glavnoj ulozi). Godine 1956. snimljen je i film „Put oko sveta za 80 dana“, a Dejvid Niven tumačio je lik Fileasa Foga.

Produkcija je počela 13. marta 2003. u Tajlandu. Snimano je i u svim ostalim gradovima koje su junaci posetili. Budžet je bio 110 miliona dolara. Onda su se sredinom aprila premestili u Berlin, gde su snimali naredna tri meseca. Na scenariju su radili anonimni ljudi bez velikog iskustva. Bilo je očigledno da će Čen imati odrešene ruke za svoje mnogobrojne improvizacije i odstupanja od scenarija. Za razliku od scenarista, glumački ansambl nije nepoznat. U svojoj neverovatnoj avanturi obišli su mnoge egzotične zemlje i gradove: od Londona do Pariza, Tursku, Indiju, Kinu, preko velikih mora, Sjedinjene Države i dalje.

O REŽISERU

Frenk Koraci (reditelj)
Filmografija: „Put oko sveta za 80 dana“ („Around the World in 80 Days“), „Svadbeni pevač“ („The Wedding Singer“), „The Waterboy“, „Murdered Innocence“, „Human“.

O GLUMCIMA

Džeki Čen (Paspartu)
Majstor je borilačkih veština. Nakon smrti legende Brus Lija, Čen nastavlja rad na akcionim filmovima stvarajući svoj sopstveni stil, kombinujući akciju i humor. Među mnogim popularnim filmovima u kojima je bio i scenarista, producent ili reditelj su: „Wheels on Dragons Forever“, „Miracles“, „Twinx Dragons“, „Crime Story“, „The Big Brawl“, „The Protector“, „Smoking“ („Tuxedo“), „Gas do daske 1 i 2“ („Rush Hour 1, 2“).

Stiv Kugan (Fileas Fog)
Poznat je po radu na televiziji: „The Prince“s Gala Trust“, „Stand-Up“, „Up-Front“, „Paramount City“, „London Underground“, „Word in Your Ear“, „Spitting Image“. Filmovi u kojima je glumio: „Resurrected“ i „Indian in the Cupboard“. Pisao je i glumio u: „Tony Ferrino“s Phenomenon“, „24 Hour Party People“ i filmu koji ćemo i mi uskoro gledati – „Coffee and Cigarettes“.

Oficijelni sajt:

  • Around the World in 80 Days (2004)

    Pretpremijera: 15. jul 2004. godine; stadion „Partizan“
    Premijera: 29. jul 2004. godine

  • Pogledajte komentare (2)

    2 komentara

    Ostavite komentar