Najlepši ljubavni filmovi svih vremena

„Memories light the corner of my mind. Misty water color memories of the way we were.“

Veliki režiser Sidni Polak (Sydney Pollack) jednom prilikom je izjavio da su ipak ljubavni filmovi ti koji se najbolje nastane u sećanju. Mnogi filmovi nas jednostavno progone, ali ljubavni imaju i tu neku dodatnu dimenziju, tako da se gledalac uvek poistovećuje sa njihovim likovima. Neke priče su prosto neodoljive i navode na to da se njihova drama uvek doživljava kao sopstvena.

„Kazablanka“ (Casablanca) sa Hamfri Bogartom (Humphry Bogart) i Ingrid Bergman (Ingrid Bergman) u glavnim ulogama, upravo je jedna od takvih neodoljivih priča. Američki filmski institut proglasio je ove godine „Kazablanku“ najlepšim ljubavnim filmom svih vremena. U emisiji „AFI 100 godina, 100 strasti“ predstvaljeno je 100 najlepših ljubavnih filmova po mišljenju Američkog filmskog instituta.

Deset najlepših ljubavnih filmova svih vremena:

  • „Kazablanka“ („Casablanca“)
  • „Prohujalo sa vihorom“ („Gone With The Wind“)
  • „Priča sa zapadne strane“ („West Side Story“)
  • „Praznik u Rimu“ („Roman Holiday“, 1953)
  • „Afera za pamćenje“ („An Affair To Remember“, 1957)
  • „Priča o nama“ („The Way We Were“, 1973)
  • „Doktor Živago“ („Doctor Zhivago“, 1965)
  • „Život je lep“ („It“s a Wonderful Life“, 1946)
  • „Ljubavna priča“ („Love Story“, 1970)
  • „Svetlosti grada“ („City Lights“, 1931)

Keri Grant (Cary Grant) među glumcima prednjači po broju filmova sa ove liste. Pored „Afere za pamćenje“, tu su i filmovi: „The Philadelphia Story“, koji se nalaze na 44. mestu, „Uhvati lopova“ („To Catch a Thief“) na 46. mestu, „Bringing Up Baby“ na 55. mestu, „The Awful Truth“ na 77. mestu i „Notorious“ na 86. mestu.

Ketrin Hepbern (Katharine Hepburn), Grantova partnerka iz filmova „The Philadelphia Story“ i „Bringing Up Baby“, najzastupljenija je glumica na listi. Hepbernova igra u čak šest filmova koji su se našli na ovoj listi: „Afrička kraljica“ („The African Queen“) na 14. mestu, „On Golden Pond“ na 22. mestu, „Pogodi ko dolazi na večeru“ („Guess Who“s Coming to Dinner“) na 58. mestu i „Woman of the Year“ na 74. mestu.

Hamfri Bogart glumio je, pored „Kazablanke“ i „Afričke kraljice“, u još tri filma koji se nalaze na listi: „Dark Victory“ (32. mesto), „Sabrina“ („Sabrina“, 54. mesto) i „Imati i nemati“ („To Have and Have Not“, 60. mesto). Bogartova partnerka iz filma „Sabrina“ – Odri Hepbern (Audrey Hepburn) – takođe je zastupljena na listi sa pet filmova. Hepbernova je odigrala glavne uloge i u sledećim filmovima: „Praznik u Rimu“, „My Fair Lady“ (12. mesto), „Two for the Road“ (57. mesto) i „Doručak kod Tifanija“ („Breakfast at Tiffany“s, 61. mesto).

Najstariji film na ovoj listi je „Way Down East“, iz 1920. godine, koji se našao na 71. mestu, dok je najnoviji film na listi – „Zaljubljeni Šekspir“ („Shakespeare in Love“), iz 1988. godine, koji se našao na 50. mestu.

Ostavite komentar

Ostavite komentar