U trendu

Najbolje dečje knjige: 'Beogradska mumija' i 'Leto kada sam naučila da letim'

Najbolje dečje knjige objavljene u 2015. godini, čijim autorima je pripala nagrada „Dositejevo pero“, jesu „Beogradska mumija“ Branka Miloradovića i „Leto kada sam naučila da letim“ Jasminke Petrović, a odluku o tome doneo je „najoštriji i najiskreniji žiri“ sastavljen od 72 beogradska djaka.

Pored „Beogradske mumije“, koju je objavila čačanska „Pčelica“, 19. „Dositejevo pero“, druga i treća nagrada u kategoriji knjiga za mladji uzrast pripala je i Dobrici Eriću za „Blago voća i povrća“ u izdanju „Kreativnog centra“ i Lavu Lukiću za „Veliko spremanje“ izdavača „Tukan Ful mun“, saopštili su danas organizatori konkursa Dečje kritike.

U kategoriji dela za starije osnovce prva nagrada pripala je Jasminki Petrović za „Leto kada sam naučila da letim“, a druga i treća je Nikoleti Novak za knjigu „Tako mi je pričao Budimir“, koju je kao i pobedničku u mladjoj kategoriji izdala „Pčelica“, i Gordani Maletić za „Legende o neosvojivom gradu“ u izdanju Lagune.

Deca su odlučivala izmedju 34 naslova od kojih je 18 bilo namenjeno mladjem uzrastu a 16 starijem.

Nagrade će dobitnicima u okviru Dečje nedelje biti uručene 7. oktobra u Udruženju književnika Srbije, saopštili su organizatori  –  udruženja „Prijatelji dece Voždovca“ i „Prijatelji dece Zemuna“.

Konkurs Dečje kritike „Dositejevo pero“ ustanovili su 1997. godine Sekretarijat za kulturu grada Beograda, biblioteka „Dositej Obradović“ i organizacija „Prijatelji dece Opštine Voždovac“ prema Konvenciji UN o pravima deteta da izraze svoje mišljenje o literaturu namenjenoj njima.

Prvu nagradu velikog dečjeg žirija, „Dositejevo pero“, do sada su, izmedju ostalih, dobili i Gradimir Stojković za „Hajduk na Dunavu“, Uroš Petrović za „Zagonetne priče“, Silvija Otašević za knjigu „Plurkini Musketari“ i Lidija Nikolić za „Mamin dnevnik“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.