U trendu

Omaž Draganu Nikoliću u Domu kulture Studentski grad

Od prvog do trećeg aprila u Maloj sali Doma kulture „Studentski grad“ biće organizovan omaž Draganu Nikoliću (1943-2016), velikanu jugoslovenske i srpske kinematografije, najavila je ta ustanova.

Biće prikazan dokumentarni film Zdravka Randića o Draganu Nikoliću, snimljen 1989. godine, u kome autor kroz portret velikog glumca, sve njegove značajne uloge do filma „Gluvi barut“ prikazuje prirodu i proces koji dovodi do sazrevanja umetnika.

Na programu će biti i filmovi u kojima je Nikolić igrao: „Kad budem mrtav i beo“ Živojina Pavlovića (1967), „Nacionalna klasa“ Gorana Markovića (1979), „Ko to tamo peva“ Slobodana Šijana (1980), „Sezona mira u Parizu“ Predraga Golubovića (1981), „Idemo dalje“ Zdravka Šotre (1982), „Nešto između“ Srđana Karanovića (1983), „Sabirni centar“ Gorana Markovića (1989), „Tri karte za Holivud“ Božidara Nikolića (1993).

„Verovao sam u sebe, u želju da pobedim, ali i da pobedim sebe. Biti mangup, podrazumeva pre svega čast… Ovo što nas okružuje nije mangupstvo, nije ni hrabrost…Važno je da pokušaš da prođeš kroz život elegantno, da probaš da se ne isprljaš, a i ako se isprljaš, da pokušaš da se ne obrukaš…Dostojanstvo je mera stvari, norma koju čovek, ako nema, može i mora da nauči…Greške koje sam pravio u životu nisu bile sudbonosne…“, govorio je Nikolić.

Projekcije u Maloj sali DKSG pratiće izložba originalnih plakata filmova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.