U trendu

Vesić: Gostovanje JDP-a u Zagrebu za bolju saradnju naroda i država

Glumci Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) večeras gostuju u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, gde će odigrati Molijerovog „Uobraženog bolesnika“, a zajedno s njima u glavnom gradu Hrvatske boraviće i gradski menadžer Beograda Goran Vesić, saopštio je Beoinfo.

Tokom boravka u Zagrebu, Vesić će se sastati s direktorkom Hrvatskom narodnog kazališta Dubravkom Vrgoč, gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem i njegovim saradnicima, a susrešće se i s mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem.

Povodom gostovanja JDP-a u Zagrebu, Vesić je rekao da je veoma važno da Beograd i Zagreb imaju bogatu kulturnu razmenu, jer će to doprineti boljoj saradnji naroda i država.

„Želim da se posebno zahvalim direktorkama JDP-a i HNK-a Tamari Vučković i Dubravki Vrgoč koje su obnovile odnose dva pozorišta, pa je beogradska publika prošle godine imala priliku da vidi Krležinog ‘Vučjaka’ u izvođenju glumaca HNK-a, a danas će zagrebačka publika, posle trideset godina, na sceni HNK-a gledati Molijerovog ‘Uobraženog bolesnika’ u izvođenju beogradskog JDP-a“, kazao je beogradski gradski menadžer.

Vesić je istakao da mu je posebno drago to što su sve karte za gostovanje JDP-a  u Zagrebu rasprodate i ocenio da kultura treba da prednjači u uspostavljanju odnosa i probijanju granica na prostoru jugoistočne Evrope.

On je dodao da beogradska pozorišta treba da gostuju ne samo u Zagrebu već i u Ljubljani, Podgorici, Sarajevu, Skoplju, Sofiji ili Bukureštu, kao da Beograd treba da bude mesto u kome će svoja umetnička dostignuća da pokazuju umetnici iz čitavog regiona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.