Zaštita od trudnoće nakon porođaja

Prošlo je devet meseci trudnoće i sve je lepo ispalo – i majka i beba su zdrave i dobro se osećaju. Nakon još nekog vremena od porođaja, i majka se dovoljno oporavila da bi ponovo mogla da vodi ljubav sa svojim partnerom. Veoma mali broj žena bi želeo da odmah posle jedne trudnoće ponovo zatrudni, ali mnogima nije poznato kada zapravo nakon trudnoće žena ponovo postaje plodna, to jest koliko brzo nakon trudnoće bi morala da počne da primenjuje kontracepciju – i koju. Tako se dešava da se poveruje u staru priču da žena, dokle god doji, ne može ponovo da zatrudni i upusti se u odnose bez odgovarajuće zaštite – i neplanirano zatrudni. Da do toga ne bi došlo, evo šta bi trebalo da znate.

Precizan odgovor na pitanje kada je žena nakon porođaja ponovo plodna nije moguće dati, jer to varira od žene do žene. U trenutku porođaja nivo prolaktina (hormona koji podstiče lučenje mleka) u krvi je veoma visok, što izaziva izostanak menstruacije i time sprečava ovulaciju. Međutim, nivo prolaktina u krvi uopšte nije postojan, uglavnom brzo opada do nivoa koji omogućava sazrevanje jajne ćelije (i samim tim, začeće). Koliko brzo će se to desiti nije moguće reći, jer nema nikakvih “znakova”; neke žene će već nakon mesec dana ponovo postati plodne, a neke tek posle devet meseci – naravno, moguće su i sve varijante između. Do sledeće ovulacije najbrže dolazi ako žena uopšte ne doji. Ako doji samo povremeno, do ovulacije će doći prilično brzo; slična je situacija i ako nema dovoljno mleka pa mora da dopunjuje bebinu ishranu veštačkim sredstvima – to je znak da je prolaktina veoma malo.

Pošto je nemoguće reći kada će žena ponovo moći da začne, ukoliko želi da se zaštiti od začeća, najsigurnije je da odmah počne da koristi kontracepciju. U principu, najbolje je da koristi isti metod kontracepcije koji je i ranije koristila, ako je to moguće. Recimo, ako je navikla na pilulu, može ponovo da je koristi – ne sprečava svaka hormonalna pilula proizvodnju mleka, to čini samo ona sa estrogenom. Pilula na bazi progesterona dobra je za dojilje, a kada se period dojenja okonča, žena može da se vrati uobičajenoj piluli.

Bezbedno je koristiti i prezervativ, samo što tu postoji jedna negativna strana – posle porođaja vagina je manje vlažna, pa seksualni odnos može biti neprijatan. Ovaj problem se efikasno rešava korišćenjem posebnih gelova za vlaženje vagine. Za korišćenje spirale neophodno je sačekati da se materica vrati na veličinu pre porođaja, jer se u suprotnom može desiti da odbaci spiralu. Što se dijafragme tiče, ne može da se koristi ona koja se koristila ranije, jer trudnoća menja mere grlića materice; neophodno je sačekati dva meseca i zatim posetiti ginekologa, koji će odrediti koja je nova veličina.

Ostavite komentar

Misli poznatih

Ko zna šta bi otkrio Kolumbo da mu Amerika nije stala na put.

Stanislav Jerži Lec,  poljski pesnik i satiričar (1909-1966)

Još misli poznatih...

Da li ste znali

Ispitivanja obavljena na Državnom univerzitetu Pensilvanije pokazala su da i odrasli muškarci treba da spavaju najmanje osam sati dnevno da bi ostali zdravi. Osobama na kojima je nedelju dana obavljano ispitivanje, a koje su noću spavale samo šest sati, češće preti opasnost od srčanog udara i šećerne bolesti. Kod žena koje spavaju manje od osam sati nije zapažena opasnost od pogoršanja zdravstvenog stanja.

Još zanimljivosti...

Vicevi

Kako se zove Bosanac koji zna da upali fen?
FenoMEN...

Još viceva...

Na današnji dan

490. p. n. e. - Ratnik Fidipides pretrčao je rastojanje od Maratonskog polja do Atine kako bi saopštio pobedu...

Još događaja...

Horoskop

Devica

Pripremate se za duži odmor, ali porodične obaveze ne dozvoljavaju da slobodno vreme iskoristite na adekvatan način. Ne dozvolite da vas okolnosti izbace iz ravnoteže, već ih shvatite kao sastavni deo...