“Slovo ljubve” – šest vekova jedne pesme

"Slovo ljubve" je pesma, pismo, poslanica, koju je napisao despot Stefan (Veliki) Lazarević 1409. godine, pre šest stotina godina. U pitanju je delo naše baštine oskudnog obima, od svega deset strofa, ali u vrlo specifičnoj formi pisanja. Svaka strofa počinje inicijalom i kad se oni povežu u celinu, u akrostihu se otvara sam naslov pesme "Slovo ljubve".
Prema nekim istorijskim beleškama, pesma je navodno upućena Stefanovom bratu Vuku, no to kome su stihovi posvećeni i nije toliko bitno. Važno je da se radi o delu koje spada u red najpoetskijih i najumnijih tekstova naše srednjevekovne književnosti. Ako je pesma Laze Kostića "Santa Maria Della Salute" najlepša ljubavna pesma kojom možemo da se pohvalimo, onda bi svakako "Slovo ljubve" moglo da se smatra našom najlepšom pesmom o ljubavi. Može se slobodno reći da je "Slovo ljubve" naša himna ljubavi. Prvi prevod objavio je Milivoje Bašić 1911. godine, naredni je potpisao Dragutin Kostić 1931, a prvi pesnički prevod sačinio je Momčilo Nastasijević 1936. godine. Nakon njih, još deset istaknutih prevodilaca bavilo se ovim stihovima u želji da ih približi čitalačkoj publici.
"Slovom ljubve" bavili su se i istaknuti teoretičari i istoričari književnosti poput Milana Kašanina, Vladete Jerotića ili Atanasija Jevtića, a kompozitor Svetislav Nastasijević komponovao je i muziku za bariton solo i mešoviti hor.

Ostavite komentar

Misli poznatih

Za otadžbinu se može umirati na svakom korisnom poslu. Svaki posao treba raditi svom snagom, svom krepošću svoje volje. I tako radeći, odužićemo narodu dug koji mu dugujemo.

Đura Daničić

Još misli poznatih...

Da li ste znali

Stanovnici nekih sela u Škotskoj na Novu godinu zapale burad ispunjenu katranom i kotrljaju je ulicama pokazujući tako da spaljuju sve što je bilo u staroj godini i da spremno dočekuju novu godinu.

Još zanimljivosti...

Vicevi

Kako plavuša pali svetlo posle seksa?
Otvori gepek!

Još viceva...

Na današnji dan

- Danas je hrišćanski praznik Velika Gospojina, odnosno Uspenje Presvete Bogorodice. Marija je posle rođenja Isusa...

Još događaja...

Horoskop

Devica

Relativno loš dan! Malaksalost, mrzovolja, dosada i osećanje da neke stvari nisu u redu. Ne sekirajte se, jer je ovo stanje prolazno. Posvetite više pažnje sebi, odmoru i ishrani. Videćete da će se već s...