Baštensko cveće

Najveća veština u gajenju cveća u bašti jeste to da vam vrt tokom cele sezone bude ispunjen biljkama u cvatu. Zato dobar baštovan mora da poznaje cveće po uzrastu, vremenu i dužini cvetanja. Mora da zna kada ga treba zasejati za proizvodnju rasada, a kada je vreme da iznikle biljke posadi na stalno mesto.
Za vreme vegetacije biljke se moraju negovati, okopavati, proređivati, zalivati i pleviti od korova. Takođe, baštovan mora znati gde će posaditi koje cveće pošto nijednu baštu ne treba pretrpavati sadeći biljke odoka i bez ikakvog reda.
Jasno je, dakle, da treba naučiti dosta toga o negovanju cveća i da je neophodno upoznavanje s mnogim cvetnim vrstama kako bismo odabrali ono najprikladnije za sopstvenu baštu.
Baštensko cveće može biti jednogodišnje, dvogodišnje i višegodišnje. Jednogodišnje cveće za jedno leto nikne iz semena, izraste, cveta, donese seme i uvene. Ovakvo cveće ćemo obnavljati iz semena svake godine ukoliko se ne razmnožava samo iz rasutog semena koje prezimi na tlu u bašti i na proleće nikne samo, kao što je slučaj, na primer, s verbenom.
Dvogodišnje baštensko cveće seje se u prvoj godini, a daje cvet u drugoj.
Višegodišnje biljke žive i cvetaju u bašti više godina; takve su, na primer, ruže.
Za uspešno gajenje baštenskog cveća potrebno je više uslova, a među najvažnije spadaju: pogodno zemljište i položaj bašte, voda, đubrenje, kvalitet rasada, nega i način razmnožavanja biljaka.
Baštenskom cveću najviše pogoduje laka rastresita humusna zemlja s nešto peska u sebi. Upotrebljava se i šumska zemlja – takođe je treba pomešati s malim delom peska i obične zemlje. Neke vrste cveća najbolje uspevaju na veoma osunčanim površinama, dok druge vole senku. Od toga, u zavisnosti od položaja vaše bašte, zavisiće i to koje će vam vrste bolje uspevati.
Pored plodnog, dobro obrađenog zemljišta i položaja bašte u odnosu na sunce, i voda je važan činilac u baštovanstvu. Voda iz česme ili s izvora prilično je tvrda i stoga nije najbolja za zalivanje cveća. Pre nego što se za to upotrebi, trebalo bi je pustiti da odstoji, da se zagreje na dnevnu temperaturu i pomalo izmeša s vazduhom. Za zalivanje je najbolje koristiti kišnicu ili rečnu vodu. Moguće je i napraviti u bašti bazenčić u kojem bi se sakupljala kišnica ili ostavljala voda da odstoji.

Ostavite komentar

Misli poznatih

Ljudi mogu da sumnjaju u vaše reči, ali će verovati u vaša dela.

Luis Kes,  američki političar (1782-1866)

Još misli poznatih...

Da li ste znali

U Staroj Atini vreme javnih govora bilo je ograničeno i merilo se pomoću klepsidre - vodenog sata. Onog trenutka kad bi iz klepsidre istekla poslednja kap, govornik više nije smeo da izusti nijednu reč.

Još zanimljivosti...

Vicevi

Šta radi plavuša kada naiđe na seksualnog manijaka?
Odvede ga u svoj stan.

Još viceva...

Na današnji dan

1666. - Počeo je veliki požar u Londonu u kojem je stradalo 80% ovog grada.

1832. - Rođen je...

Još događaja...

Horoskop

Devica

Pripremate se za put. Od narednih događaja mnogo očekujete. Savetuje se da nadanja svedete na razumnu meru, kako se ne biste razočarali. Dosta je bilo neugodnosti u prethodnom periodu, pa se spremate ...