Baštensko cveće

Najveća veština u gajenju cveća u bašti jeste to da vam vrt tokom cele sezone bude ispunjen biljkama u cvatu. Zato dobar baštovan mora da poznaje cveće po uzrastu, vremenu i dužini cvetanja. Mora da zna kada ga treba zasejati za proizvodnju rasada, a kada je vreme da iznikle biljke posadi na stalno mesto.
Za vreme vegetacije biljke se moraju negovati, okopavati, proređivati, zalivati i pleviti od korova. Takođe, baštovan mora znati gde će posaditi koje cveće pošto nijednu baštu ne treba pretrpavati sadeći biljke odoka i bez ikakvog reda.
Jasno je, dakle, da treba naučiti dosta toga o negovanju cveća i da je neophodno upoznavanje s mnogim cvetnim vrstama kako bismo odabrali ono najprikladnije za sopstvenu baštu.
Baštensko cveće može biti jednogodišnje, dvogodišnje i višegodišnje. Jednogodišnje cveće za jedno leto nikne iz semena, izraste, cveta, donese seme i uvene. Ovakvo cveće ćemo obnavljati iz semena svake godine ukoliko se ne razmnožava samo iz rasutog semena koje prezimi na tlu u bašti i na proleće nikne samo, kao što je slučaj, na primer, s verbenom.
Dvogodišnje baštensko cveće seje se u prvoj godini, a daje cvet u drugoj.
Višegodišnje biljke žive i cvetaju u bašti više godina; takve su, na primer, ruže.
Za uspešno gajenje baštenskog cveća potrebno je više uslova, a među najvažnije spadaju: pogodno zemljište i položaj bašte, voda, đubrenje, kvalitet rasada, nega i način razmnožavanja biljaka.
Baštenskom cveću najviše pogoduje laka rastresita humusna zemlja s nešto peska u sebi. Upotrebljava se i šumska zemlja – takođe je treba pomešati s malim delom peska i obične zemlje. Neke vrste cveća najbolje uspevaju na veoma osunčanim površinama, dok druge vole senku. Od toga, u zavisnosti od položaja vaše bašte, zavisiće i to koje će vam vrste bolje uspevati.
Pored plodnog, dobro obrađenog zemljišta i položaja bašte u odnosu na sunce, i voda je važan činilac u baštovanstvu. Voda iz česme ili s izvora prilično je tvrda i stoga nije najbolja za zalivanje cveća. Pre nego što se za to upotrebi, trebalo bi je pustiti da odstoji, da se zagreje na dnevnu temperaturu i pomalo izmeša s vazduhom. Za zalivanje je najbolje koristiti kišnicu ili rečnu vodu. Moguće je i napraviti u bašti bazenčić u kojem bi se sakupljala kišnica ili ostavljala voda da odstoji.

Ostavite komentar

Misli poznatih

Ko neće svoju, hraniće tuđu vojsku.

Narodna poslovica

Još misli poznatih...

Da li ste znali

Sirene za policijska, vatrogasna i kola hitne pomoći prva je proizvela saksonska firma "Maks Martin". Bilo je to 1932. godine. Od 1950. prave ih i drugi proizvođači u svetu, ali se u mnogim zemljama za sve ovakve sirene zadržao naziv "martin".

Još zanimljivosti...

Vicevi

Razgovaraju dva pijanca u kafani:
- Uveren sam, hik, da nesreća nikad ne dolazi sama.
- U pravu si. Upravo ulaze moja i tvoja žena.

Još viceva...

Na današnji dan

1814. - Zbog nasilja i nameta Turaka, u Požeškoj nahiji izbila je Hadži-Prodanova buna. Pošto su se Srbi kod...

Još događaja...

Horoskop

Devica

Problemi u porodici dovedeni su do usijanja. Napokon se nešto dešava, što na najbolji mogući način ublažava vaše brige i strepnje. Dan je u znaku prijatnih vesti i događaja, ali i pravljenja zajedničkih p...