Word – Izrada biografije (CV)

U slučaju da ste preko Interneta tražili posao sigurno ste zapazili da svi traže vašu biografiju tj. Curriculum Vitae (CV). Sadržaj CV se često veoma razlikuje u zavisnosti od posla. U ovom tekstu ilustovaćemo vam kako da u Word-u napišete svoj CV, koji će biti opšteg karaktera.

U našem CV-ju postoje tri osnovna dizajn elementa, i njih ćemo kreirati u “Headers and Footers” delu Word-a. Otvorite novi dokument i izaberite meni “File->Page Setup” radi podešavanja margina. U dijalog prozoru unesite sledeće vrednosti: gornja margina 5 cm, donja 3 cm, i leva i desna po 3 cm. Sada idite na meni “View->Header and Footer”, da biste otvorili kontrolu zaglavlja i podnožja. Na ekranu vam se pojavljuje i paleta sa odgovarajućim alatima za formatiranje “Header-a and Footer-a”. Ovi elementi će nam poslužiti da u njih postavimo osnovni šablon gde će biti ime, prezime i drugi detalji. Prednost ovog načina je u tome što će se ti podaci pojavljivati na svakoj strani. Ovde ćemo se poslužiti “Text box” elementima, ali pre toga ćemo pozvati paletu sa odgovarajućim alatima,”View->Toolbars->Drawing”. Izaberite “Text Box” alat i pozicionirajte ga unutar Header-a, kliknite desnim tasterom na ivičnu liniju i izaberite “Format Text Box” opciju. Izaberite “Fill” karticu i izaberite crnu boju, te ukucajte tekst a boju fonta promenite u belu. Unutar Text box-a centrirajte tekst. Selektujte tekst i pomoću prečice “Ctrl+]” povećavajte tekst do željene vrednosti. Potom :

  • Izaberite “Text box” i postavite ga preko crnog “Text box-a”
  • U njega dodajte svoje kontakt podatke i centrirajte ih
  • Ponovo izaberite “Text box”
  • Na levoj margini nacrtajte mali “Text box”, ali iste visine kao Header
  • Kliknite unutar prvog “Text box-a” i kliknite alat “Format Painter” na osnovnoj paleti, radi preslikavanja formatiranja
  • Kliknite unutar novog “Text box-a” i on će postati crn
  • Upišite “CV”, selektujte tekst i izaberite belu boju fonta.

Sada ste postavili dobar šablon (koji se naravno može doterivati) za vaš CV, tako da sada možete unositi podatke. Bitno je održite čistu formu i konciznost. Ne zaboravite da prvo počnete sa radnim iskustvom i da vaše poslednje radno mesto postavite na početak. Takođe, podnožje (Footer) sa Text box-om možete iskoristiti da postavite recimo svoje kontakt podatke, tako da se pojavljuju na svakoj stranici. Ukoliko ste instalirali kompletan MS Word, sa programom u paketu dolaze i gotovi šabloni za izradu CV-ja.

Ostavite komentar

Misli poznatih

Ne pokazujemo svoju veličinu kad se nađemo u jednoj krajnosti, nego kad odjednom dodirnemo dve.

Blez Paskal,  francuski filozof (1623-1662)

Još misli poznatih...

Da li ste znali

Glodar bandikut, koji živi u Indiji, ima uši kao zec, skače kao kengur, rita se zadnjim nogama kao mazga, a u stvari je - pacov.

Još zanimljivosti...

Vicevi

Pitali Cigu:
- Za koga navijaš u našoj fudbalskoj ligi?
- Za "Zvezdu" - odgovori Ciga.
- A u Evropi?
- Za "Partizan".

Još viceva...

Na današnji dan

490. p. n. e. - Ratnik Fidipides pretrčao je rastojanje od Maratonskog polja do Atine kako bi saopštio pobedu...

Još događaja...

Horoskop

Devica

Pripremate se za duži odmor, ali porodične obaveze ne dozvoljavaju da slobodno vreme iskoristite na adekvatan način. Ne dozvolite da vas okolnosti izbace iz ravnoteže, već ih shvatite kao sastavni deo...