Povratiti samopouzdanje

Samopouzdanje je neophodno svakom, ali, nažalost, mnogi ga nemaju u dovoljnoj meri ili im ga naruši neka sitnica, a posle toga ne znaju kako da ga povrate. To s vremenom može prerasti u veliki problem koji vam zagorčava život – na vama je da sprečite da se to desi.
Zamislite sledeću situaciju: drastično ste promenile frizuru i oduševljene ste rezultatom. Sledećeg dana, obučete odeću za koju znate da vam fenomenalno stoji (a prikladna je za posao) i tako se pojavite na poslu, srećne jer super izgledate. Neka koleginica vam kaže: “Ju, šta si to uradila s kosom?”, i vaše samopouzdanje u trenutku nestane (makar koleginica samo bila iznenađena neočekivanom promenom).
Uvek je lakše poverovati u nešto loše nego u nešto dobro. Tako se desi da poverujemo u neku potpunu glupost. Recimo, neka zlobnica vam konstantno stavlja do znanja da vas smatra ružnom i glupom. Potičete iz porodice pune ljubavi, bile ste dobre u školi, imate dobro radno mesto, uspešne ste na poslu, s divnim ste partnerom i imate drage prijatelje, a opet, toj jednoj zlobnici uspeva da vam podrije samopouzdanje, samo i jedino upornošću. Šta tad?
Lako je reći: “Ignorišite je, zlobna je, nije vredna vaših misli a još manje nerviranja”, ali je nekad teško to postići. Super je ako to možete. A ako ne možete, evo nekih ideja koje bi mogle da pomognu. Kao jedno, setite se da je lakše poverovati u loše nego u dobro – budite svesne toga i trudite se da ne verujete u loše ako za to nemate konkretne dokaze. Setite se i da, ako nam se nešto ponovi dovoljan broj puta, počinjemo da verujemo u to, makar se radilo o nečemu apsurdnom. Ako ne možete da ignorišete zlobnike niti da se sklonite od njih, obratite se prijateljima za pomoć. Zamolite ih da vam nabroje vaše pozitivne osobine, po mogućnosti i one koje će poreći ono što vam zlobnici pričaju, i to zapišite. I u zapisano često gledajte – sve dok i sami ne poverujete u to.
Naravno, ako ste dobili neku konkretnu primedbu koja bi mogla da bude i istinita, a niste sigurni da li i jeste istinita, raspitajte se kod još nekoliko osoba koje nemaju lični interes u celoj stvari, pa ako ustanovite da ste napravile grešku, potrudite se da je ispravite. A ukoliko je ono što vam je rečeno kazano iz zlobe i želje da budete povređeni i da neko na vama leči svoje komplekse, primenite taktiku koju smo vam opisali i u relativno kratkom roku trebalo bi da vam se vrati poljuljano samopouzdanje.
Srećno!

2 komentara

  • Milena Zdravković

    Zavist kao dominantna ženska osobina. Za muškarce, dominantna osobina je sujeta. U oba slučaja u pitanju su kompleksi niže vrednosti.

  • Lana Popović

    Zavist – dominantna osobina ženskog pola. Normalno, nisu sve žene zavidne, ali koje jesu – jesu. I na frizuru i na garderobu, i na posao koji radite i na znanje i obrazovanje koje imate. Zavide vam i ako ste udate, a one nisu, čak i ako sebe predstavljaju kao emancipovane osobe. Dok smo deca i ne odrastemo, uče nas da je ”u dobru lako biti dobar”. Ali nije lako imati prijatelja kada stvari i nisu baš tako dobre. I to je zabluda, odnosno nije istina. Jer vremenom, u životu steknete iskustvo da je mnogo teže imati prijatelje u dobru, znači, one koji će se radovati vašim uspesima, nego u zlu. Čista zavist.

Ostavite komentar

Misli poznatih

U Holivudu se ne baca đubre... Od đubreta se pravi televizijski program.

Vudi Alen,  američki filmski reditelj, glumac i pisac (rođen 1935)

Još misli poznatih...

Da li ste znali

Reč banana je afričkog porekla i u savremeni svet doneli su je portugalski trgovci robljem. U vreme Aleksandra Velikog ovo ukusno voće Grci su zvali "pala".

Još zanimljivosti...

Vicevi

Dođu Perica, plavuša i Bosanac u restoran i pita ih konobar:
- Šta je ovo? Je l' ovo neki vic?

Još viceva...

Na današnji dan

490. p. n. e. - Ratnik Fidipides pretrčao je rastojanje od Maratonskog polja do Atine kako bi saopštio pobedu...

Još događaja...

Horoskop

Devica

Pripremate se za duži odmor, ali porodične obaveze ne dozvoljavaju da slobodno vreme iskoristite na adekvatan način. Ne dozvolite da vas okolnosti izbace iz ravnoteže, već ih shvatite kao sastavni deo...