Prirodna sredstva za poboljšanje cirkulacije (1)

Foto: Blickpixel/Pixabay.com

Foto: Blickpixel/Pixabay.com

S godinama krvni sudovi slabe. Ako se nedovoljno krećete (kao i većina ljudi s kancelarijskim poslovima), to dodatno ubrzava slabljenje krvnih sudova, a samim tim i cirkulacija postaje otežana (prvo što primetite je da su vam stopala stalno hladna). Ipak, ovo ne znači da morate smesta da posegnete za lekovima za poboljšanje cirkulacije. Veoma pomaže ako se potrudite da upražnjavate neku fizičku aktivnost, a postoje i mnogobrojna potpuno prirodna sredstva (većinu možete naći u sopstvenoj kuhinji) koja će vam poboljšati cirkulaciju. Evo nekih takvih sredstava.

Prvo i osnovno: voda – jedna od najkorisnijih stvari koje možete uneti u organizam. Da bi krv mogla normalno da cirkuliše, neophodno je da imate dovoljno vode u organizmu. Sigurno ste čuli za izreku da krv nije voda – pa, većim delom, krv jeste voda, i ako nemate dovoljno vode u organizmu, pritisak vam pada, a cirkulacija postaje otežana. Za normalnu cirkulaciju neophodno je da unesete oko litar i po vode dnevno.

Ljuta papričica (čili): ona je korisna u svakom obliku – sušena, mlevena, sveža… Kako god vam se dopada. Sigurno ste primetili da vam jezik bridi, a obrazi se zažare kada jedete ljutu papričicu? To je posledica rapidnog dotoka krvi u kapilare. Samo, oprez: ako već imate proširene kapilare, konsumiranje ljute papričice nije dobra ideja. A ako držite dijetu, bilo šta ljuto napraviće vam problem – od ljutog se ogladni. Ne brinite, to ne znači da morate da se smrzavate ako držite dijetu, postoje i druga sredstva za poboljšanje cirkulacije.

Ginko biloba: ovo sredstvo baš i nije uobičajeno u kuhinji, možete ga najčešće naći u apoteci, u obliku kapsula i tableta. Ginko biloba poboljšava priliv krvi u kapilare, naročito one u mozgu, pa se, između ostalog, preporučuje i kao sredstvo za poboljšavanje pamćenja.

Pšenične klice: možete ih naći u prodavnici zdrave hrane i onda njima posuti žitarice koje jedete za doručak ili ih dodati nekom obroku (lepo idu kao dodatak salati ili sendviču), a možete i da kupite hleb koji ih sadrži. Pšenične klice su bogat izvor vitamina E, koji jača krvne sudove.

Pogledajte komentare (37)

37 komentara

Ostavite komentar