Izložba Grad: mesto identiteta u MSUB (VIDEO)

Izložba „Grad: mesto identiteta“ u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu predstavlja dela iz svojih zbirki koje obuhvataju period od početka prošlog veka do dvehiljaditih.

Ova velika postavka na dva nivoa Muzeja savremene umetnosti problematizuje načine na koji grad, urbana sredina involvira i definiše naš identitet, formira ga i kontinuirano ga razvija, kaže kustoskinja Una Popović.

„Ova izložba je antropološki kulturološka, ona nije postavljena po hronološkom modusu stilova, pravaca i oblika, već učitavanje izvesnih gradskih osobenosti onog gradskog i gradjanskog kao što je arhitektura, modeli ponašanja, moda, kako sve to oblikuje nas i kako mi u stvari definišemo grad“, rekla je Popović.

Izložba nije hronološki postavljena, ali je podeljena u pet tematskih celina. U prvoj celini su Privatni prostori, druga celina je Semiotika grada, zatim Globalni grad/urbano mesto, Subjekat i mesto, a peti osećaj ili doživljaj grada je Distopija – utopija.

„Zanimljivo je da se kroz svih ovih pet celina zapravo krećemo kao u nekom filmskom modu gde izlazimo iz jednog okruženja privatnog ili porodičnog, onog koje definiše najosnovnije lično i ulazimo u proces urbanog ili jedne artificijelno oblikovane sredine koja nas dalje oblikuje i razlaže“, istakla je Popović.

Na izložbi su predstavljena dela iz svih zbirki Muzeja savremene umetnosti.

„Imamo i slikarstvo s početka veka, sredine veka, skulpturu, crtež, grafiku i novomedijske situacije, prikaze tako da imamo oko 130 autora i jedno slojevito ili interpretativno učitavanje gde imate pored slika s početka veka, recimo, fotografiju 70-ih“, dodala je kustoskinja.

Kustoskinja je navela da su od autora na izložbi predstavljeni izmedju ostalih Sava Šumanović, Mića Popović, Jasmina Cibic, Ivan Tabaković, Vasa Pomorišac, Dušan Džamonja, Neša Paripović, Era Milivojević, a iz srednje i mladje generacije Mihael Milunović, Biljana Djurdjević, Ivan Petrović, Milan Aleksić.

Tokom izložbe koja je otvorena do 20. avgusta 2023. godine, biće organizovane i različite forme pratećeg programa.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar