Hičkokovski horor u Zagrebu: Vrane napadaju decu, čerupaju pse!

Stanovnici Zagreba već danima muku muče sa agresivnim vranama, koje napadaju ljude i njihove kućne ljubimce.

Ptice stvaraju buku od koje ne može da se spava i raznose đubre iz kanti. Očajni građani došli su na ideju da dovedu sokola ili jastreba kako bi rasterao vrane i rešio njihove probleme.

Koliko su problem vrane, kojih kako tvrde hrvatski mediji ima oko 23.000 u Zagrebu, pokazuje i činjenica da u nekim delovima Zagrepčani ne otvaraju prozore zbog buke, a u Remetinačkom gaju klupe su zaprljane izmetom, dok je livada na kojoj se vrane skupljaju već godinama prazna. Slična situacija je i u drugim delovima grada, a zabeleženi su i napadi na ljude.

– Do sada smo zabeležili dva napada na ljude, a ugrožena su i deca, jer postoje gnezda uz dečiji vrtić. Najviše je bilo napada na pse, dešavalo se da ih čerupaju da bi skupile pseću dlaku za gnezdo. Teško je prebrojati koliko ih je, ali sigurno svako treće drvo ima po dva-tri gnezda. U Parku mladenaca je izbrojano čak 30-ak gnezda – ističe Pasanec.

– Ovo je potpuno prirodno i jeftino rešenje koje bi smanjilo populaciju sive vrane i vratilo ravnotežu u eko sistem. Ne želimo da vrane nestanu nego da se vrate ptice koje su one rasterale.

Ovim ne strada ni jedna životinja i efikasnije je od rušenja gnezda, jer se time među vranama stvara agresija – rekla je Gordana Pasanec, potpredsjednica Udruženja građana Siget koja je pokrenula inicijativu.

Dozvolu za sokolara stanari su tražili od nadležnih i odgovor očekuju uskoro. Prema proceni pokretača inicijative, sokolara bi trebalo da plate oko 25 evra, a on bi tokom zime, pre sezone gneždenja, dva-tri puta pustio sokola, odnosno jastreba, i na taj način rasterao vrane, prenose mediji u hrvatskoj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hickokvranezagreb
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • mmm

    istina,baš su jezive,pre neki dan na Dedinju stala sam iza neke zgrade da pojedem doručak, tu ima dosta drveća ,kako sam počela da jedem stvorile su se prvo dve pa još jedna i još jedna ,sele na grane odakle su jako dobro videle mene i kesu sa hranom .Tako su graktale i toliko su drsko gledale u hranu kao da se svakog momenta spremaju da napadnu ,baš je bilo jezivo ,to je bilo ujutru ljudi još nisu išli a i to je kao neko dvorište gde nema prometa.Ponavljam jezivo je bilo,međutim u jednom momentu su odletele.