Konobari ostaju bez bakšiša – uzima ga država

Ugostitelji iz Nina i Zadra žele da se uvedu zakonski kriterijumi za plaćanje napojnica jer tvrde da konobari u sezoni izgube i do 20.000 kuna, što je skoro 2.700 evra.

Skoro 80 posto gostiju u Hrvatskoj račune u restoranima plaća karticom, a kad se odluče da konobaru daju napojnicu, dolazi do problema.

Iako je država dozvolila napojnice kod bezgotovinskog plaćanja, ninski i zadarski ugostitelji kažu to ne funkcioniše.

„Tehnički je moguće provući karticu i ukucati u nju određeni iznos, ali zakonski nije regulisano kako taj iznos isplatiti tom konobaru čiji je ot bakšiš“, tvrdi Oleg Glavan, suvlasnik jednog restorana u Ninu.

Ugostitelji su poslali pitanje Poreskoj upravi i Privrednoj komori na primeru napojnice od 100 kuna, na što su dobili odgovor:

„To znači da ste dobili napojnicu u iznosu od 80,00 kn + PDV. Od ovih 80 kuna, kada ih na kraju meseca svom radniku svedete na neto (platite pripadajuće poreze i doprinose), radnik će dobiti cca 40,00 kn.“

Ugostitelji od države traže poštenije rešenje, piše Dnevnik.hr.

„I bilo bi izvodljivo na kraju meseca svakom konobaru bakšiš koji je dobio taj mesec isplatiti na plati“, napominje Glavan.

„Za taj bakšiš je zaslužan konobar, on je dao dodatnu vrednost tim ljudima, oni su to prepoznali i hteli su čoveka da nagrade“, ističe Marijan Jurišić, suvlasnik jednog ninskog restorana.

„Jer bakšiš nije oporeziv isto kao što milostinja u crkvi nije oporeziva“, govori Jurišić.

Napojnica u gotovini ipak nije oporeziva. Na nju se mora posebno paziti jer iznos u blagajni mora biti jednak onome u novčaniku. Kada bi se poštenije regulisale napojnice i kod kartičnog plaćanja koje iz godine u godinu sve više raste, ugostitelji su sigurni da bi sve bilo bolje.

„Više ne bismo imali strah ima li viška novca u novčanicima ili nema“, navodi Stipe Knežević, predsednik Udruženja ugostitelja iz Zadra.

Poreski stručnjak Vlado Brkanić tvrdi da bi ovo pitanje trebalo da se reši u okviru Zakona o porezu na dohodak.

„Kojim bi se svote do nekog limita smatrale neoporezivim primanjima, kad su u pitanju nagrade, koje daju kupci, korisnici i tako dalje, za dobru uslugu i slično“, ističe Brkanić.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hrvatkakonobarinapojnica
Komentari (0)
Dodaj komentar