Septembar u Budvi: Festival „Kadmov dan“, Balkanski karavan i kulturno nasleđe grada

Nakon uspešno završene glavne turističke sezone, niza lepih manifestacija kao što su Karneval, Dani umetnika Budve, Grad teatar, Sea Dance festival, Petrovačka noć i mnogi drugi događaji koji su činili više od 100 dana kulturnog i zabavnog programa od početka maja meseca u Budvi, i period postsezone nudiće zanimljiva dešavanja koja će sasvim sigurno ulepšati boravak turista na budvanskoj rivijeri.

Ove godine po treći put se organizuje Kadmov dan, 26. septembra, manifestacija koja je u protekle dve godine privukla veliki broj posetilaca. Radi se o Festivalu koji promoviše kulturno nasleđe grada Budve sa akcentom na antičko nasleđe i na mit o Kadmu i Harmoniji, osnivačima Budve. Promoteri ovog događaja obučeni su u antičke toge, muzičari imaju za temu muziku tog perioda, a posetioci mogu uživati u hrani vezanoj za prapočetke grada Budve i ovog područja.

X Festival crnogorskog muzičkog nasleđa “Muzika leta” organizuje se već 10 godina za redom, podrazumeva gostovanje folklornih ansambala, kvalitetnih klapa i različitih muzičkih sastava sa područja čitavog primorja, a njen cilj je upoznavanje gostiju sa muzičkim nasleđem našeg podneblja. Obzirom da se kroz godine organizacije i trajanja pokazala vrlo atraktivnim, posebno za strane goste, svake godine posetiocima se nudi što kvalitetniji program. Koncerti i nastupi održavaće se sredom i subotom od 21h na Trgu pesnika u Starom gradu u Budvi i petkom, takođe od 21h, na šetalištu pored JU „Crvena komuna“ u Petrovcu.

Pored prethodno navedenih manifestacija u organizaciji TO Budve, očekuje nas i niz zanimljivih dešavanja kojima TO Budva pruža podržku u različitim segmentima.

Foto: TO Budva

„Open Air Art“ Gallery održaće se od 3. septembra do 29. oktobra u ulici i na trgu Vuka Karadžića, u Starom gradu. OAA galerija će podrazumevati predstavljanje različitih izložbi, a svaka izložba će trajati sedam dana. Galerija će biti otvorena svakog dana od 10h do 20h, a ulaz je slobodan. Otvaranje svake izložbe biće organizovano četvrtkom, od 19h do 21h i pratiće ih audio i digitalni performans, u prijatnoj atmosferi Starog grada, uz koktele. U okviru interesantnog projekta “Balkanski karavan” ukupno će biti izvedeno 7 predstava širom regiona, u Budvi 12. septembra, na Trgu ispred Starog grada sa početkom u 14h.

Budva se u čitavom regionu izdvaja kao centar lepih dešavanja, mesto koje voli spektakle, velike koncerte i festivale tokom cele godine koji privlače veliki broj turista i medija. Više o turističkim ponudama kao i svim događajima možete se informisati na sajtu Budva travel.

U periodu postsezone, preporučuje se i obilazak i nesvakidašnjeg budvanskog kulturnog blaga, srednjevekovne manastire i crkve. Jedan deo se može obići jedinstvenom pešačkom turom. Od manastira Vojnići, sagrađenog u XV veku, do sela Kuljače, pa sve do manastira Duljevo koji je podignut u doba cara Dušana na veoma živopisnoj visoravni, i manastira Rustovo, koji je podignut na zaravni iznad Svetog Stefana, sa koje se pruža pogled prema nepreglednoj morskoj pučini, do Čelobrda i zatim čuvenim Jegorovim putem sve do vekovima starog manastira Praskvica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

budvafestivalgalerijaizlozbemanifestacija
Komentari (0)
Dodaj komentar