Ni Entoni Hopkins ni Džodi Foster nisu bili prvi izbor za film „Kad jaganjci utihnu“

Kad je krajem 80-ih reditelj Džonatan Demi razmišljao o glumcima za novi film “Kad jaganjci utihnu”, uopšte nije imao na umu Džodi Foster ni Entonija Hopkinsa. Njegov prvi izbor za ulogu FBI-jeve agentkinje Klaris Sterling bila je Mišel Fajfer, s kojom je nedavno bio završio film “Udata za mafiju”, ali je ona odbila ulogu jer joj se film činio previše mračnim. Naredni izbor bila je Meg Rajan, ali je i ona odbila Demija, pa mu je preostala Fosterova, koja je silno želela tu ulogu.

Slično je bilo i s glavnom muškom ulogom – upečatljivim Hanibalom Lektorom. Prvi rediteljev izbor bio je Šon Koneri, koji ga je odbio. Osim njega, kandidati za ovu ulogu bili su i Robert De Niro, Al Paćino, Dastin Hofman… Ali Demi se obratio agentu Entonija Hopkinsa. Kad je čuo naslov filma, Hopkinsova prva reakcija je bila: “Što je to? Neki dečji film?”. Ali već nakon pročitanih deset stranica scenarija promenio je mišljenje.

– Ovo je nešto najbolje što sam ikad pročitao – rekao je Hopkins i odmah dogovorio večeru s rediteljem.

Dve godine kasnije, 14. februara 1991., premijerno je prikazan horor-triler “Kad jaganjci utihnu”, koji je ušao u istoriju kinematografije kao jedan od najboljih filmova. Potvrdila je to i zarada u bioskopima, ali i pet Oskara koje je osvojio. Budžet filma bio je 19 miliona dolara, a zaradio je 270 miliona. Ujedno, postao je tek treći film (uz “Dogodilo se jedne noći” iz 1934. i “Let iznad kukavičjeg gnezda” iz 1975.) u istoriji Oskara koji je osvojio pet glavnih nagrada – za najbolji film, najbolju režiju, najbolji adaptirani scenario, najboljega glavnoga glumca i najbolju glavnu glumicu te tako postao filmski klasik uprkos žanrovskim ograničenjima.

Govoreći o ulozi, Hopkins je jednom otkrio zašto ga je Lektor očarao.

– Pročitao sam scenario i znao sam da je to uloga koja kao da je napisana za mene. Hanibal je ima sličnosti sa mnom. On je samotnjak, živi u izolaciji i tu smo mnogo slični. Volim da budem sam. Nemam baš mnogo prijatelja i nisam jako društvena osoba – ispričao je svojevremeno slavni glumac.

Na pitanje kako mu je uspelo da u celom filmu ne trepne očima, rekao je: “To je trik koji sam pokupio od drugih glumaca. Znao sam da će to zaintrigirati publiku”.

Džodi Foster se u nedavnom razgovoru prisetila snimanja filma.

– Zanimljivo, ali Entoni i ja se nismo sreli na setu sve do pred kraj snimanja. Svoje scene snimali smo odvojeno jer većinu dijaloga govorimo u kameru. Hopkins je istovremeno radio na još jednom filmu i na setu je bio tek desetak dana. Zadnji dan snimanja sedela sam na setu i jela sendvič s tunom kad se odnekud pojavio. Rekla sam mu: ‘Moram priznati da sam te se bojala’, a on se nasmejao i rekao: ‘Boga mi, i ja tebe’. I onda smo se zagrlili. Znali smo da radimo dobar film, ali tad nismo ni sanjali da će biti toliko uspešan – rekla je glumica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dzodi fosterentoni hopkinsfilkad jaganjci utihnu
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Velicanstveni su i glumci i glumice koje su odbile kao sto su mozda najbolji izbor upravo oni koji su prihvatili.Zasto li su odbili ?Jer takve uloge na startu zahtevaju velike unutrasnje transformacije pa je tezak zadatak,bez obzira na osobenost glavnog glumca toliku hladnokrvnost i sadizam tesko je izneti.