Program 35. FEST-a – petak, 2. mart 2007.

Ove godine na FEST-u biće predstavljeno čak sedam domaćih filmova. Među njima je i film Puriše Đorđevića „Dva“, jedan od dva domaća filma koja se takmiče za nagradu u programu „Evropa van Evrope“ u dvorani Doma sindikata.
Reditelj Đorđević o filmu kaže: „Scenario za film ‘Dva’ napravljen je prema motivima priča Zorana Živkovića ‘Voz’ i ‘Hotelska soba’. Moja adaptacija dala mi je mogućnost da uz određene i namerno pronađene glumce pokušam da od ove dve priče napravim jedan film. Snimiti film nije naročito teško. Teško je ako to radite za pet dana snimanja, kao što sam ja radio, a lepše od toga je da je tehnička i umetnička ekipa radi bez honorara, s velikom nadeždom da će se film prodati i da ćemo na taj način isplatiti barem deo procenta koji smo na pravdi Boga zaradili. Imali smo sreću da nam je film primljen na FEST, što može da znači i dobro, jer će ga mnogi videti, i loše, jer će ga mnogi videti. Takmičarski program je dobra ideja i možda bi mogao da se proširi i na slične programske celine. Ipak, siguran sam da nećemo dobiti nagradu. Pravo vreme za režiju filma je kad navršite 82 godine.“
Donosimo vam program FEST-a za Centar „Sava“ uz termine prikazivanja i cene karata.
Film: ŠEF NAD ŠEFOVIMA
Program: Horizonti
Datum i vreme: 2. mart, 12 časova
Originalni naziv: Direktoren for det hele (2006)
Zemlja: Švedska, 2006
Trajanje: 99 minuta
Festivali i nagrade: San Sebastijan

Glavne uloge: Jens Albinus (Jens Albinus), Žan-Mark Bar (Jean-Marc Bar), Benedikt Erlingson (Benedikt Erlingsson), Kasper Kristensen (Casper Christensen)
Scenario: Lars fon Trir (Lars Von Trier)
Režija: Lars fon Trir (Lars Von Trier)

SINOPSIS

Film govori o vlasniku IT kompanije, koji želi da je proda. Nevolja je ta što je na čelo firme postavio fiktivnog direktora kao masku za nedozvoljene radnje. Problemi nastaju kada zainteresovani kupci požele da pregovaraju lično s „direktorom“. Da njegova prevara ne bi bila otkrivena, vlasnik unajmljuje glumca za tu ulogu. Dok igra traje, unajmljeni direktor shvata da je na ispitu njegova moralna strana ličnosti, koja i nije na zavidnom nivou.
Film: UHVATI VATRU
Program: Horizonti
Datum i vreme: 2. mart, 14.30 časova
Originalni naziv: Catch a Fire (2006)
Zemlja: Francuska, Južnoafrička Republika, Velika Britanija, SAD, 2006
Trajanje: 101 minut
Festivali i nagrade: London, Toronto

Glavne uloge: Tim Robins (Tim Robbins), Derek Luk (Derek Luke), Boni Hena (Bonnie Henna)
Scenario: Šon Slovo (Shawn Slovo)
Režija: Filip Nojs (Phillip Noyce)

SINOPSIS

Patrik Čamiso je šarmantni i zaljubljeni muž svoje žene Prešes i brižni otac dve male devojčice. Radi kao predradnik u rafineriji nafte Sekunda, koja simbolizuje samodovoljnost Južnoafričke Republike u vreme kada svet protestuje protiv tlačiteljskog sistema aparthejda. Patrik je potpuno apolitičan; on pazi da ne pređe liniju koju je aparthejd postavio crncima. Vispreni i harizmatični Nik Vos, pukovnik u policijskoj službi bezbednosti, bori se da održi red u zapaljivim situacijama, koje su sve češće usled akcija organizacije Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) protiv aparthejda. Vos je zabrinut i za bezbednost svoje žene i dve ćerke. On i njegova porodica žive u svetu daleko od Čamisove porodice sve dok ne posumnjaju u nedužnog Patrika i uhapse ga zbog sabotaže u rafineriji.
Film: ELEMENTARNE ČESTICE
Program: Horizonti
Datum i vreme: 2. mart, 17 časova
Originalni naziv: Elementarteilchen (2006)
Zemlja: Nemačka, 2006
Trajanje: 113 minuta
Festivali i nagrade: Berlin, Srebrni medved za najbolju mušku ulogu

Glavne uloge: Moric Blajbtroj (Moritz Bleibtreu), Kristijan Ulmen (Christian Ulmen), Franka Potente (Franka Potente), Martina Gedek (Martina Gedeck)
Scenario: Mihel Huelebek (Michel Houellebecq) – roman, Oskar Reler (Oskar Roehler)
Režija: Oskar Reler (Oskar Roehler)

SINOPSIS

Mihael i Bruno su polubraća. Razlika između njih ne može biti veća. Njihova majka Džejn nekada je vodila bezbrižan život pripadnice džet-seta, dok su joj sinovi odrastali kod bake. Mihaela, introvertnog molekularnog biologa kojeg nimalo ne zanima seks, mnogo više privlači genetsko istraživanje nego žene. Brunovi kontakti sa suprotnim polom manifestuju se ili u njegovoj glavi ili u bordelu. Jednog dana dva brata konačno upoznaju ljubavi svojih života. Mihael sreće staru školsku drugaricu, Anabelu. Među njima je postojala stidljiva privlačnost još od detinjstva. Bruno i Kristijana se sreću u jednom ezoteričnom kampu. U njoj Bruno konačno nalazi nekoga s kime može da oživi sve seksualne opsesije. Ispostavlja se da je sreća braće kratkog veka jer se obe žene smrtno razboljevaju.
Film: ZASTAVE NAŠIH OČEVA
Program: Horizonti
Datum i vreme: 2. mart, 19.30 časova
Originalni naziv: Flags of Our Fathers (2006)
Zemlja: SAD, 2006
Trajanje: 132 minuta
Festivali i nagrade: tri satelit nagrade

Glavne uloge: Rajan Filip (Ryan Phillippe), Džesi Bredford (Jesse Bradford), Adam Bič (Adam Beach), Bari Peper (Barry Pepper), Pol Voker (Paul Walker), Robert Patrik (Robert Patrick)
Scenario: Vilijam Brojls (William Broyles Jr.), Pol Hedžis (Paul Haggis)
Režija: Klint Istvud (Clint Eastwood)

SINOPSIS

Najupečatljivija slika rata na Pacifiku – momenat kada su šestorica američkih vojnika postavili američku zastavu na planinu Suribači posle višednevne opake borbe za japanski garnizon Ivo Džima, napušteno ostrvo crnih peščanih plaža i sumpornih pećina – zabeležena je na filmu. Da bi se iskoristila osećanja koja je probudila ta fotografija, ovi vojnici heroji povučeni su s ratišta i upućeni na turneju po svojoj domovini, gde nastavljaju da služe državi, ali među svojim narodom, koji želi da bude blizu „pravih heroja“, a zauzvrat ispisuje čekove kako bi se popunio ratni budžet.
Film: FILM NOIR
Program: Horizonti
Datum i vreme: 2. mart, 17 časova
Originalni naziv: Film noir (2006)
Zemlja: Srbija, 2006
Trajanje: 97 minuta
Festivali i nagrade: /

Glavne uloge: Mark Keler (Mark Keller), Betina Devin (Betina Devin), Rodžer Džekson (Roger Jackson)
Režija: Risto Topaloski, D. Jud Jones (Relja Penezić)

SINOPSIS

Los Anđeles. Noć. Čovek otvara oči i dolazi svesti. U blizini je parkiran auto. Pored njega je telo mrtvog policajca. Pored policajca je oružje. Sve ukazuje na to da je čovek ubica. A ničega ne može da se seti – kako je dospeo tamo, šta se dogodilo, ko je on. Sirene zavijaju kroz noć – vreme je da se beži. Ulazi u automobil mrtvog policajca i odlazi. Zvoni telefon. Poziv je za Sema Rubena, privatnog detektiva. Glas iz slušalice govori da je posao obavljen i da će novac uskoro biti na računu. Da li je naš junak Ruben?

Termin Cena pojed. karte
12.00 150 dinara
14.30 150 dinara
17.00 200 dinara
19.30 250 dinara
22.00 250 dinara

Koristan link
Zvanična prezentacija FEST-a 2007.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar