Kako do ravnog stomaka?

Mnogi ljudi žele da ojačaju svoje trbušnjake. Srećom, „izgubljeni trbušnjaci“ mogu se ponovo „steći“ uz malo svakodnevnog truda. Ove jednostavne vežbe i saveti mogu vam pomoći:

Poboljšajte držanje

Ispravite se i vaš stomak će izgledati bolje bez kapi znoja! Za bolje držanje uskladite: uši sa ramenima, ramena sa kukovima, kukove sa kolenima i kolena sa zglobovima.

Držite se uspravno, tako da vam majica stoji „kao na vešalici“. Držite svoju težinu ravnomerno i na prstima i na petama.

Vežbe za celo telo

Nemojte zbog trbušnjaka zapostaviti i druge mišiće. Izgledaćete bolje ako su vam svi mišići u „formi“. To uključuje i mišiće leđa. Pilates vežbe su jedan od načina da zategnete sve osnovne mišiće, kao i ruke i noge.

Nabavite nove patike ili obujte stare i počnite polako. Ako imate zdravstvenih problema, prvo proverite sa svojim lekarom šta smete i koliko možete da vežbate.

Probajte „tvist“

Stanite uspravno i blago raširite noge. Ispružite ruke i spojite šake u čvrst zahvat. Izdahnite i pomerajte ruke, ramena i grudi u levu stranu, kao da veslate. Istovremeno, podignite levo koleno gore i desno. Udahnite i vratite se u početni položaj. Izdahnite i obavite kretanje u desno. Počnite sa 5 ponavljanja i postepeno povećavajte svakog dana dok ne dođete do 20 ponavljanja.

Dodirivanje vrhova prstiju noge

Stanite ravno na stopala, raširite ruke, izdahnite i podignite desnu nogu napred i gore. Pružite ruke prema vrhu noge i zategnite telo. Ponovite sve sa levom nogom. Počnite sa 5 ponavljanja i postepeno povećavajte svakog dana dok ne dođete do 20 ponavljanja.

Ruke uvis

Stanite na pete i postepeno uspravite ruke uvis, podignite pete iznad zemlje i duboko udahnite. Spustite ruke uz telo, spustite pete i izdahnite. Ponovite vežbu 20 puta.

Preispitajte svoju ishranu

Vežbe pomažu, ali je potrebna i pravilna ishrana da bi se smanjile naslage masti oko stomaka. Jedite manje, a krećite se više (pešačite, koristite stepenice…). Povećajte unos vode, voća i povrća, a smanjite masno meso, hamburgere, pljeskavice i pomfrit.

Rekviziti

Rekviziti za fizičke aktivnosti mogu pomoći: lopta, kuglanje, plivanje, teretana i pokretna traka.

Razmislite kako možete „neprimitno“ vežbati: ispravite se dok radite za stolom, ispravite se dok hodate, držite se uspravno dok stojite u redu u prodavnici ili na zabavi. Za jedan do tri sprata ne koristite lift već idite peške. Trčanje ili pešačenje pored reke ili u parku može biti zabavno. Lako planinarenje je višestruko zdravo.

Realni ciljevi

Vaša omiljena filmska zvezda ili sportista „dobro izgledaju“, ali ne očekujte da ih imitirate u potpunosti. Oni imaju više vremena, para i mogu da se posvete sebi jer im je to i deo posla, a imaju na raspolaganju i silne rekvizite, pomoćnike i trenere.

Geni mogu igrati veliku ulogu u obliku vašeg tela, tako da sve što hoćete ne možete i ispraviti. Sa druge strane, genetika nije izgovor da odustanete od napora, jer umerenim vežbanjem i pravilnom ishranom možete mnogo postići.

Postavite realne ciljeve koji su fokusirani na vaše telo, a ne na neku savršenu sliku. Postepeno ćete postati zategnutiji, čvršći i srećniji.

Samo polako…

Promena obnaženog stomaka stvar je sporog i stalnog napretka, a ne brze popravke. Vaš put do ravnog stomaka možda imati čak i neuspehe (ponekad se prejedete…). Ako telu date vremena i zadržite sa na tome da svakoga dana vodite računa o ishrani, držanju i vežbanju, rezultati će stići, ali ih onda treba održavati.

Kao i sa dijetama, i za ravan stomak vežbe ne treba naglo i intenzivno početi pa posle nekog vremena prestati. Tako samo šokirate organizam, a rezultata nema.

Još članaka o stomaku iz snova…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

pilatesvežbanjevežbedijetezdrava hranaishranaravan stomakstomaktrbušni mišićefitnes
Komentari (0)
Dodaj komentar