Impotencija nosi ozbiljan rizik po zdravlje

Impotencija ili erektilna disfunkcija, kao nesposobnost postizanja ili održavanja erekcije dovoljne za seksualni odnos, predstavlja globalni problem.

Erektilna disfunkcija može imati različite uzroke, od stresa i depresije, do upotrebe određenih lekova, cigareta, alkohola ili narkotika. Takođe, može biti pokazatelj ozbiljnih zdravstvenih problema.

Studije su pokazale da polovina muškaraca mlađih od 50 godina boluje od erektilne disfunkcije jer je stopa impotencije više nego udvostručena u poslednjih 25 godina.

Naučnici su upozorili da je stanje postalo alarmantno uglavnih kod muškaraca mlađih od 50 godina, ali smatraju da bi to moglo pomoći u identifikaciji onih koji su skloni riziku, kada su u pitanju srčani udar, moždani udar, demencija ili prerana smrt.

Erektilna disfunkcija takođe može biti rani znak upozorenja dijabetesa i visokog krvnog pritiska.

Dr Ana Kesler, urolog sa Kings Koledža u Londonu i prva autorka studije, kaže da bi lekari trebali da razmotre skrining za erektilnu disfunkcijum jer muškarci možda ne žele dobrovoljno da saopšte takve informacije. Takođe je dodala da su muškarci do 40 godina imali izuzetno visoku učestalost erektilne disfunkcije.

Njen tim je prikupio podatke iz desetina studija koje su uključivale desetine hiljada učesnika, od tinejdžera do odraslih u njihovim 80-tim godinama, širom sveta.

Ovaj problem otkriven je kod polovine muškaraca od 50 godina, dok je nedavna studija je pokazala da je kod muškaraca mlađih od 40 godina u Brazilu ovo stanje češće u dobi od 18 do 25 godina – 35,6 odsto, a kod onih od 26 do 40 godina – 30,7 odsto.

Kod muškaraca sa erektilnom disfunkcijom rizik od smrtnosti porastao je za 43 odsto, dok je kod 68 odsto onih sa ovim problemom sklonije razvoju demencije.

Procenjuje se da će do 2025. godine ovim problemom biti pogođeno 322 miliona muškaraca širom sveta, što je porast u odnosu na 152 miliona muškaraca u 1995. godini.

Dr Kesler je takođe ukazala na uticaj ovog poremećeje na kvalitet života muškaraca.

U 2017. godini otkriveno je da se broj recepata za vijagru i druge lekove za erektilnu disfunkciju utrostručio u poslednjih deset godina i to samo u Velikoj Bitaniji, dok je u svetu ovaj broj mnogo veći.

(Independent, N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

EREKTILNA DISFUNKCIJAimpotencija
Komentari (0)
Dodaj komentar