Lečenje impotencije bez lekova

Jedna nova studija podseća ljude sa erektilnom disfunkcijom da postoje mogućnosti da im se pomogne i bez lekarskog recepta, odnosno bez lekova: promenom u ishrani, vežbanjem i drugim promenama u načinu života.

Gubljenje težine, kvalitetna ishrana, fizičke aktivnosti, manje alkohola i bolje spavanje, mogu pomoći da se preokrenu problemi koji doprinose impotenciji, rezultati su studije objavljene nedavno u časopisu „Journal of Sexual Medicine“.

Erektilna disfunkcija i niska seksualna želja često su povezane sa razvojem bolesti srca. Istraživači su otkrili da je veliki procenat osoba bio u stanju da prirodno prevaziđe erektilnu disfunkciju zdravim promenama u načinu života, bez farmaceutske pomoći.

Štaviše, fokusirajući se na promene načina života, čovek može da obezbedi zdraviji i duži život, napominju istraživači.

Jedan od faktora koji doprinosi impotenciji jesu godine starosti, ali izgleda da i drugi faktori imaju ulogu u razvoju problema, objasnio je vodeći autor studije dr Geri Vitert.

Stručnjaci kažu da je impotencija najčešće vezana za nezdrav način života.

„Uvek vredi smanjiti gojaznost, poboljšati način ishrane i baviti se fizičkim aktivnostima – zato što sve to poboljšava ukupno zdravlje i smanjuje ukupni kardiovaskularni rizik i rizik od dijabetesa“, rekao je Vitert, profesor i direktor Fondacije Centra za zdravlje muškaraca na Univerzitetu u Adelaidi, u Australiji.

Kakva je veza između impotencije i zdravlja srca?

„Erekcija je hidraulični događaj i zavisi od dilatacije krvnih sudova koji dovode i odvode krv do (od) penisa“, objasnio je Vitert. „Ovi krvni sudovi slični su onima koji snabdevaju krvlju srčani mišić.“

Iako drugi uzroci, kao što su oštećenje nerava i hormonski poremećaji takođe mogu dovesti do erektilne disfunkcije, nemogućnost krvnih sudova da se pravilno prošire jedan je od najčešćih uzroka impotencije. To je obično početak na putu do ozbiljnijih oboljenja srca“ – rekao je Vitert.

Za studiju su prikupljeni podaci iz više od 800 slučajno odabranih australijskih muškaraca od 35 do 80 godina starosti na početku studije, sa praćenjem u periodu od pet godina.

Seksualna želja je procenjena korišćenjem standardnog upitnika o interesovanju za seksualne aktivnosti i seksualnu intimnost. Erektilna funkcija je takođe cenjena uz standardni sistem bodovanja.

Analizirani su faktori kao što su: visina, težina, krvni pritisak, snaga rukohvata, količina masti u telu, starost, obrazovanje, bračni status, zanimanje i pušenje.

Pored toga, uzimani su u obzir: depresija, verovatnoća opstruktivne apnee pri spavanju, upotreba lekova, korišćenje dijete, konsumiranje alkohola, fizička aktivnost, glukoza u krvi, nivo triglicerida (masti u krvi) i nivo nezdravog holesterola.

Rezultati

Zaključeno je da su muškarci sa „nezdravim načinom života“ imali više problema sa impotencijom od onih koji su vodili računa o svom zdravlju i životu.

Muškarci čije su se zdravstvene navike i način života poboljšali tokom perioda ispitivanja imali su tendenciju poboljšanja seksualnih funkcija.

Sa druge strane, osobe koje su zdravstvene navike i način života pogoršale tokom pet godina praćenja, u proseku su „povećale impotenciju“.

Jedan stručnjak je rekao da rezultati studije donose vredne lekcije o načinu života za muškarce zabrinute za svoje seksualno zdravlje.

„Što smo stariji, sve češće postoje prirodne stvari koje jednostavno ne mogu da se menjaju, ali možemo više vežbati, voditi računa o tome šta jedemo, otarasiti se suvišnih masti i boriti se protiv depresije, bez lekarskih recepata i lekova“, rekao je dr Dejvid Samadi, predsednik odeljenja urologije u bolnici Lenoks Hil u Njujorku.

Samadi je, iako nije učestvovao u istraživanju, upozorio da lekovi nisu dobar način za lečenje impotencije, već fundamentalne promene načina života. Dugoročno gledano, lek nije odgovor, osim za visok krvni pritisak, visok nivo holesterola ili dijabetes. Lekovi su dobri za one koji ne mogu da naprave neophodne izmene, ali lekovi ne bi trebalo da budu prva linija lečenja impotencije.

Ipak, dr Vitert nije protiv korišćenja lekova za lečenje seksualne disfunkcije. Međutim, on pokušava da podstakne ljude da se pozabave svojim načinom života. On preporučuje da se lekovima u početku reši problem, a zatim počne sa izmenama načina života i smanjenjem faktora rizika.

Zdraviji život može učiniti lekove protiv impotencije efikasnijim ili dovesti do toga da se njihova doza smanji. Interesantno je da bolji način života takođe povećava seksualnu želju, tako da se brže izlazi iz začaranog kruga.

Zaključak

Oba stručnjaka se slažu da postoje mnogi indirektni uzroci seksualne disfunkcije i slabog polnog nagona.

Najbolje je da se zdravim životnim navikama spreče ili leče osnovne bolesti, a jedna od posledica toga je i poboljšanje seksualne funkcije kod muškaraca.

Napominjemo da zdrav način života i ženama, pored ukupnog poboljšanja zdravlja, poboljšava i seksualne funkcije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

alkoholizambolesti srcaEREKTILNA DISFUNKCIJAfizičke aktivnostiimpotencijasekszdrav način životazdrava ishrana
Komentari (0)
Dodaj komentar