Najneverovatniji načini da dobijete polnu bolest

Zna se da se polne bolesti prenose putem seksa, ukoliko se, naravno, ne štitite, ali za dobijanje polnih infekcija postoje i neki načini koji vam ne bi odmah pali na pamet.

Kod nas je, čini se, omiljeni metod zaštite i od trudnoće i od polno prenosivih bolesti prekinuti odnos, poznat i kao „ne brini, paziću“ i sl. Problem sa ovim metodom je u tome što nimalo ne štiti. I pre ejakulacije, u toku samog odnosa, izluči se nešto semene tečnoti – a jedan jedini spermatozoid dovoljan je za začeće – i uz tu semenu tečnost mogu se izlučiti i bakterije koje uzrokuju hlamidiju ili gonoreju. Osim toga, kontaktom „koža na kožu“ mogu se preneti virusi koji uzrokuju hepres, kao i humani papiloma virusi, od kojih su neki odgovorni za kondilome (polne bradavice), a neki za različite oblike raka.

Oralni seks, takođe, nije potpuno bezbedan, naročito ako ste sa osobom koju znate tek kratko i ne znate od čega je bolovala. Recimo, groznica na usni: uzrokuje je isti virus koji uzrokuje i genitalni herpes, a taj virus može postojati u organizmu čak i ako u tom trenutku nema vidljive groznice. Naravno, virus se može preneti i ljubljenjem, ili dodirivanjem usana.

Kad smo kod dodirivanja: ukoliko partneri dodiruju jedno drugo po intimnim oblastima, a na rukama imaju bradavicu čiji je uzročnik humani papiloma virus (HPV), što je prilično retka, ali ne i nemoguća pojava – ovim virusom može se zaraziti i „donja regija“.

Neće, naravno, svaka zaraza prouzrokovati i bolest – to dosta zavisi od imunog sistema zaražene osobe, pa će nečiji imunitet savladati neželjene uljeze bez ikakvih teškoća, dok će se neko drugi brzo i lako razboleti. Zato prilikom seksualnog kontakta ne treba biti samo obazriv već i na sve moguće načine, zdravim životom, jačati svoj imunitet – neizbežno je da u nekom trenutku dođete u kontakt sa izazivačima bolesti, ma koliko se čuvali, ali vas jak imunitet može sačuvati od toga da se razbolite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gonorejahlamidijapolna bolestpolne bolestisekssifiliszaštita
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • ANDREJ

    Polne bolesti sa teskim posledicama,mogu se dobiti na bilo koji nacin da dodje do seksualne aktivnosti.Dakle klasicnim seksom,seksom u anus,oralnim seksom,maturbacijom,ako je osoba sa kojom se to radi zarazena. Neznajuci vise kako da se zastite,grupa mladica je na jedno verskom skupu,upitala sada vec pokojnog Papu Vojtilu,kako je najbolje zastiti se od polnih bolesti.? Sveti Otac se blago nasmesio i rekao:“Najbolji i jedini nacin, da se potpuno sigurno,zastitite od polnih bolesti je…Nikada ne upraznjavajte nikakvu seksualnu aktivnost“!.