Neprijatan vaginalni miris – uzroci i saveti

Normalna je i prirodna stvar da svaka vagina ima određeni blagi miris. To ne bi trebalo da deluje čudno ni ženi ili njenom partneru. Međutim, jak neprijatan miris nije normalna pojava i može ukazivati na neki zdravstveni problem.

Neprijatan vaginalni miris može biti povezan sa simptomima poput: crvenila, svraba, peckanja i iritacije.

Jačina vaginalnog mirisa može varirati u zavisnosti od menstrualnog i vanmenstrualnog ciklusa. Normalno znojenje može izazvati vaginalni miris, a miris može biti osetan i odmah posle seksualnog odnosa. Higijena tuširanjem i dezodorans za vagine – mnogima može biti primamljivo rešenje, ali ukoliko postoji drugi problem, ovi proizvodi mogu pogoršati stanje, jer mogu narušiti prirodnu ravnotežu bakterija.

Ukoliko postoji vaginalni miris bez nekih dodatnih simptoma, to je obično individualna osobina osobe i njenog tela – malo je verovatno da je to nešto problematično ili sumnjivo.

Najčešći uzroci neuobičajenog i „nenormalno“ jakog ili neprijatnog vaginalnog mirisa:

  • Bakterijska vaginoza
  • Loša intimna higijena
  • Uložak ili tampon koji se ne menja redovno
  • Trihomonijaza

Ređi uzroci abnormalnog vaginalnog mirisa:

  • Rektovaginalne fistule (otvor između rektuma i vagine koji omogućava curenje izmeta iz rektuma u vaginu)
  • Rak grlića materice
  • Vaginalni kancer

Saveti

Saveti stručnjaka sa klinike „Mejo“ u Americi slični su savetima naših lekara, pa navodimo samo neke od njih:

Savet svim ženama je da se obrate svom lekaru ukoliko su zabrinute zbog drugačijeg vaginalnog mirisa, pogotovu ako to traje relativno dugo, ili ukoliko imaju simptome poput svraba, peckanja i iritacije.

Jedan od saveta je da je potrebno redovno kupanje ili tuširanje antibakterijskim sredstvima – to može minimizirati vaginalni miris. Pored toga, često intimni veš od nekvalitetnog materijala može izazvati iritacije ili biti uzrok neprijatnih mirisa.

Na kraju stručnjaci navode da sve zdrave vagine sadrže bakterije i gljivice, pa je normalna i kiselost vagine. Ne savetuje se dubinsko ispiranje vagine vodom ili nekim drugim sredstvima jer to može poremetiti odnos zdravih bakterija i gljivica u samoj vagini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bakterijegenitalijeintimna higijenavaginavaginalni mirisvirusne infekcije
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • FILIP

    Ukoliko se ne radi o nekom oboljenju,miris zdrave vagine,lepsi je i prijatniji cak i od onog cuvenog parfema Sanel 5. Ono sto nas muskarce,dovodi do transa,to je divota, sto ne postoje dve vagine sa istim mirisom.Svaka opija na svoj nacin.Samo muskarac koji ima prefinjen ukus za mirise,moze da se nasladjuje tim van zemaljskim mirisom zdrave vagine mlade devojke.Uopsteno govoreci,mogu slobodno da kazem ,da smo mi muskarci,zapravo robovi te divote vagine.!

    • bambi

      E svaka ti cast Filipe. Ne bi bilo lose da odes za dodatne informacije u dr Lazu Lazarevica. Mozda nesto saznas sto do sada nisi znao a mozda te zadrze malo duze dok ti sve ne objasne jer tema je doista kompleksna.