Nevoljni celibat: uticaj na psihu?

– Pričajmo o situaciji kada neko želi da nađe partnerku, ostvari romantičnu vezu, ali, godine prolaze, a on uopšte ne uspeva u tome.

Šta mislite o toj situaciji?

Ima li ovde takvih i kako se to odražava na vaš dalji razvoj i život? (mekflaj)

– Velika neprijatnost kada se suočava sa okolinom koja ga posmatra sa strane. Porodična zabrinutost, pogotovo roditeljska.

Može često biti tvrdoglavost ili povređenost koji udaljuju čoveka od traganja za ljubavnom osnovom. Čak i da postoji želja, dolazi do sukoba interesa porodice i čoveka koji želi da ostvari vezu sa, tada, skoro uvek samohranim majkama.

U poodmaklim godinama treba prihvatiti činjenicu da ljubav često dolazi u paketu sa decom. Postoji i jedna vrsta iskorišćavanja u toj igri gotovo uvek jer “detetu treba obezbediti“. Samohrane majke u poodmaklim godinama nemaju više ni jake seksualne nagone, a muškarac koji toliko čeka na vezu sigurno ima seksualnih frustracija.

S druge strane, monasi i monahinje ovo uspešno potiskuju tako da nisam siguran, ali svakako mislim da nije zdravo ni sa sociološke, a ni sa biološke osnove za jednu potpuno zdravu osobu. (N3Wz)

Napišite i Vi šta mislite o ovoj temu na Forumu Krstarice…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

apstinencijacelibatNevoljni celibatSeksualna apstinencija
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • MILOS

    Ima puno muskaraca,koji ne zele seksualne veze sa suprotnim polom.Razloga ima vise.Neko se boji da ne dobije neku zaraznu polnu bolest,nece da ima problema u zivotu,ne zeli da se finansijski iscrpljuje u musko zenskoj vezi itd,itd. Ali svi ti muskarci,nemaju nikakvih psihickih poteskoca,zbog toga sto nemaju seksualne veze,sa zenskom populacijom.Svoj seksualni libido,veoma lako i uspesno,podmiruju redovnom masturbacijom,koja im u potpunosti zamenjuje redovne seksi odnose sa partnerkama.a uz garantuje im zdravstvenu bezbednost i finansijsku ustedu, jer ne moraju da izvode u provod devojke – zene.!

  • Anonimni

    Ostvariti skladnu emotivnu vezu je uvek bilo i bice sklop srecnih okolnosti i zato se dobra,postojana ljubavna veza smatra pravom srecom.Posto postoje razni nacini upoznavanja, od spontanih do dogovorenih srz uspeha lezi u realnim ocekivanjima i toleranciji po pitanju uzajamnog uskladjivanja.Dobra volja igra vaznu ulogu i zato se smatra da je presudna u ispunjavanju emocionalnog povezivanja ,koje moze preraste u zajednicki zivot.O uticaju samackog zivota na psihu ,zavisno zeljama i potrebama pojedinaca za cvrscu vezu moramo razgraniciti prema zivotnoj dobi koja je bitan faktor kao i zivotni ciljevi.Zaljubljivanje kao bitan element podsticanja zajednickog zivota u mladjim godinama podgeva zelju za brakom kao zajednicom porodice mira,ljubavi,zabave i tada se moze neuspeh u pronalazenju partnera negativno odraziti na psihu ,kroz kompleks manje vrednosti,sto je sada donekle prevazidjeno.kao i kroz ishitrene odluke koje za posledicu imaju razvode.Smatam da osobe koje veruju u ljubav i u starijim godinama neovisno od statusa ,koji se odnosi na bracno stanje i ostale pratece cinioce zivota , podjenako veruju u cari zajednickog zivota uz manju opterecenost smisljenim ciljom.Zbog toga sam ubedjena da veze prijatelske kao i ljubavne imaju izuzetan efekat na psihu koja nije umorna od zivotnih iskusenja ili izazova.