Postoji li lek za ženski libido?

Farmaceutske kompanije već dugo pokušavaju da naprave lek koji može da podstakne libido kod žena. Do sada nisu nađena adekvatna rešenja pa nijedan pouzdan lek za tu svrhu nije odobren. Problemi sa libidom kod žena i muškaraca uglavnom su različiti, pa se različito i rešavaju.

Ipak, postoje efikasne terapije i tretmani koji mogu delovati na povećanje (poboljšanje) libida. Prvi korak je saznati u čemu je problem. Kada vodite računa o sebi, fizički i emotivno, i kada ste u dobroj emotivnoj vezi, vaš seksualni nagon će sigurno biti bolji nego kada ste umorni, bolesni, depresivni ili emocionalno ispražnjeni.

Šta negativno utiče na žensko libido?

Navodimo neke razloge koji mogu negativno uticati na ženski libido:

  • hormonalne promene u vezi sa porođajem i vremenom posle porođaja
  • hormonalne promene tokom menopauze
  • problemi sa štitastom žlezdom
  • hronični stres
  • problemi u porodici
  • problemi na poslu
  • problemi u emotivnoj vezi sa partnerom
  • depresija
  • problemi koji se odnose na mentalno zdravlje
  • upotreba nekih lekova može uticati na libido kod pojedinih osoba: antidepresivi, neke pilule za kontracepciju, antianksiozni lekovi i lekovi za regulisanje krvnog pritiska

U većini slučajeva nije u pitanju samo jedna stvar, a ovi problemi mogu međusobno da utiču jedni na druge.

Oživljavanje libida

Razgovarajte sa svojim lekarom o tome kroz šta prolazite i kakve seksualne probleme imate. Lekar treba da proveri vaše celokupno zdravlje i sve lekove koje uzimate. Tako on može biti u stanju da odgovori na fizičke aspekte problema ili lekove koji imaju nuspojave.

Ako mislite da je vašem lekaru neugodno ili odbija da razgovara o vašim seksualnim problemima, ne odustajte. Ako je moguće, potražite savet ginekologa ili seksualnog terapeuta koji je upoznat sa fizičkim i emotivnim komponentama seksualne disfunkcije. Imajte na umu da su svi razgovori takvog tipa privatni i da u najvećem broju slučajeva rešavaju vaše probleme.

Ako su vam potrebni „novi“ lekovi, vaš lekar može razmotriti prepisivanje ili promenu lekova.

Navodimo neke lekove koji mogu uticati povoljno na libido kod žena:

  • Estrogen kožne kreme obično pomažu kod vaginalne suvoće koja često utiče na to da seksualni odnos bude bolan. Ovo se obično dešava kada nivo estrogena opada usled menopauze ili dojenja. Estrogen se može koristiti u drugim oblicima, kao što su tablete ili flasteri za kožu.
  • Lekovi za erektilnu disfunkciju za žene koje imaju problema da postanu uzbuđene ili da postignu orgazam. Ovi lekovi povećaju protok krvi kroz genitalije, ali oni verovatno neće pomoći ženi koja ima nedostatak želje ili koja ne može da doživi orgazam. Žene koje su prošle kroz menopauzu možda će morati da uzimaju dodatne suplemente testosterona da bi neki lekovi za erektalnu disfunkciju bili efikasniji.
  • Testosteron i drugi androgeni jesu hormoni koji mogu da igraju ulogu u seksualnoj funkciji žena baš kao što to rade kod muškaraca. Neki stručnjaci sugerišu upotrebu testosterona ženama sa niskim libidom, zatim ženama u periodu neposredno pre, tokom ili nakon menopauze ili kod žena koje su imale operaciju uklanjanja jajnika. Međutim, postoje neželjeni efekti, a za sada nije urađeno dovoljno dugoročnih studija o bezbednosti terapija na bazi testosterona za žene.
  • Neki antidepresivi mogu biti prepisani za lečenje niskog libida kod žena koje nisu ušle u menopauzu ili ako su neki drugi antidepresivi uzrok njihovog slabog seksualni nagona.

Šta može pomoći?

Evo šta još može pomoći da se popravi libido: više odmarajte ukoliko ste umorni ili preopterećeni, zdrav način ishrane, manje visokokalorične hrane, više šetnje, više druženja sa pozitivnim osobama, bolje planiranje svojih poslova i obaveza, više opuštenog druženja sa partnerom. Od prirodnih stimulanasa stručnjaci savetuju čajeve od kamilice, sladića, koprive, đumbira, cimeta i lista maline.

Svaka žena je posebna, pa će možda biti potrebno vreme da se otkrije šta je najbolje za jednu osobu, a šta za drugu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

depresijaestrogenhormonikrvni pritisaklibidoseksseks i zdravljeseksualna željastresženski libido
Komentari (0)
Dodaj komentar