Seksom protiv dijabetesa

Šta bi se desilo kada bi doktori kao način za ublažavanje posledica dijabetesa počeli da prepisuju što aktivniji seksualni život?
Seks i zdravlje
Zvuči previše nemoguće i, u najmanju ruku, ludo! Iako se ovo još uvek nije ustalilo kao praksa, nakon serije uspešnih predavanja o ovoj temi i uz dodatna istraživanja – postoji velika mogućnost da će ovaj vid lečenja djabetesa zaživeti.
Danas postoji opšte uverenje da seksualni odnosi doprinose dobrom zdravlju. Međutim, i pored toga, većina lekara se ipak ne usuđuje da ih svojim pacijentima preporuči kao moguće rešenje. Razume se da niko ne teži podstrekivanju nezaštićenih seksualnih odnosa, koji se dovode u vezu sa seksualno prenosivim bolestima, niti odnosa koji se na kraju završe neželjenom trudnoćom, kao ni onih koji, na nesreću, dovedu do srčanih udara.
Ipak, postoji veliki broj lekara koji smatraju da se nijednom od pacijenata ne bi desilo ništa loše usled malo aktivnijeg seksualnog života. Pojava srčanog udara za vreme seksualnih odnosa veoma je retka, a češće upražnjavanje seksa zapravo dovodi do smanjenja rizika od pojave srčanih oboljenja. Takođe, preporučuje se kao terapija za oporavak nakon samog srčanog udara. Seks je, u stvari, jedna od onih aktivnosti koju većina ljudi obožava. Dobra je za srce i cirkulaciju i omogućava neometan protok krvi do polnih organa.
Dijabetes, seksualni odnosi i činjenice
Erekcioni poremećaj je česta pojava kod čak polovine muške populacije obolele od dijabetesa; i to posebno nakon nekoliko godina slabe i neuspešne kontrole nivoa šećera u krvi. Češće upražnjavanje seksualnih odnosa može potencijalno pomoći prilikom odlaganja pojave ovog poremećaja, čak dovesti i do njegovog potpunog izlečenja i nestanka. Paralela postoji i kada je reč o ženskoj populaciji koja pati od dijabetesa.
Zdrav san, seks i dijabetes
San je jako bitan za uspešno kontrolisanje i regulisanje dijabetesa. A san i seksualni odnosi u bliskoj su vezi (čak u toj meri da se smatraju međusobno zavisnim). Naime, seks poboljšava san i obrnuto. Isto tako, problemi sa snom dovode do problema u seksualnom životu. Za vreme seksualnog odnosa dolazi do lučenja hormona koji podstiču san (posebno kod muškaraca), a s druge strane, dobar san podstiče rad hormona koji pozitivno utiču na kontrolu nivoa šećera u krvi i apetit. Služeći se istom logikom, nedovoljno sna i loš kvalitet sna podstiče rad hormona koji otežavaju kontrolu nivoa šećera u krvi i apetita, dovode do nagomilavanja suvišnih kilograma, izazivaju i dodatno pogoršavaju dijabetes i prouzrokuju pojavu srčanih oboljenja. Na kraju, dakle, dobijamo ciklus u kojem postepeno dolazi do pogoršanja zdravlja, sna i seksualnog života uopšte. A sa pogoršanjem jednog činioca, dolazi i do postepenog pogoršanja drugih i tako u krug.
Zaključak
Zato se lekari nalaze u jako dobroj poziciji sa koje mogu puno pomoći svojim pacijentima prilikom prepoznavanja i promene pravca ciklusa, zbog čega bi trebalo da bez ikakvih predrasuda prihvate snagu koju nosi zdrav seksualni život, a koja se i te kako može usmeriti ka lečenju hroničnih oboljenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijabetessan i dijabetesseksseks i dijabetesseks i srceseks i zdravljeseksualni odnosizdrav san
Komentari (0)
Dodaj komentar