Zašto dubina vagine ponekad varira posle porođaja i šta to znači za seks

Prosečna dubina vagine je sedam do deset centimetara. Međutim, vaginalni kanal je vrlo fleksibilan i koliko je duboka vagina u određenom trenutku često zavisi od osobe, kao i od okolnosti poput seksualnog uzbuđenja, trudnoće, porođaja i menopauze.

Prema maloj studiji iz 2005., prosečna dubina vagine je 9,6 centimetara. Međutim, ona ima sposobnost rastezanja kada je osoba seksualno uzbuđena. Ona se tako rasteže kako bi se prilagodila penisu. Vagina se takođe može rastegnuti i do 15 centimetara ili više tokom porođaja kako bi se prilagodila detetovoj glavi i ramenima, kaže Maureen Whelihan, ginekološkinja.

– Međutim, trenutni dokazi sugerišu da dubina vagine nije povezana sa seksualnim zadovoljstvom. Većina žena se uzbuđuje iz klitorisa koji je neovisan od dužini vagine – kaže Oz Harmanli, profesor medicine.

Osim toga, studija iz 2010. koja je uključivala više od 500 heteroseksualnih žena pokazala je da dubina vagine ne uteče na njihovu seksualnost.

Kako se vagina menja s vremenom?
Doba i način života imaju veliki uticaj na to kako se vagina menja tokom vremena. Konkretno, porođaj i prolazak kroz menopauzu su možda dva primarna događaja u životu žene koja značajno menjaju njenu vaginu.

Porođaj
Porođaj može da utiče na dubinu materice jer se mišići dna karlice, koji podupiru karlične organe kao što su materica, mehur i creva, rastežu kako bi podupirali težinu deteta. Studija iz 2009. pokazala je da se mišići karličnog dna rastežu više od tri puta od svoje normalne veličine tokom porođaja.

Vagina može ostati ‘labava’ nakon poroda i do godinu dana, što zavisi od veličine deteta ili broja rođenih beba, kaže Whelihan.

Stručnjaci kažu da Kegelove vežbe mogu pomoći u povratku mišićne snage u karličnom dnu, što povećava seksualno uzbuđenje.

Menopauza
Tokom menopauze, nivo estrogena pada, zbog čega je vaginalni kanal kraći i uži, kaže Harmanli.

Osobe u post menopauzi mogu se osećati kao da unutar vagine ima manje mesta za penis. Međutim, redovna vaginalna seksualna aktivnost čak i nakon menopauze pomaže u održavanju dubine i širine vagine i smanjuje suvoću.

Kada je reč o penetrativnom seksu, postoji sveprisutan mit da će više seksa učiniti vaginu ‘labavom’ i da će seks biti manje ugodan. Međutim, to nije tačno.

‘Labava’ vagina može ukazivati ​​na nedostatak uzbuđenja ili odražavati partnerov mali penis ili nemogućnost održavanja čvrste erekcije, kaže Whelihan.

Stoga, ako se kvalitet vašeg seksualnog iskustva smanjio, važna je komunikacija s partnerom o međusobnim željama, potrebama i otvorenosti za isprobavanje novih stvari, piše Insider.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

seks.vagina
Komentari (0)
Dodaj komentar