Zdrava trudnoća – počnite na vreme

Za sve žene koje unapred razmišljaju o trudnoći i koje žele da se u što je većoj meri otarase toksina iz svog organizma, kao i iz doma, postoji mnogo toga što bi trebalo da urade, kako bi na kraju trudnoća prošla zadovoljavajuće i bez neočekivanih posledica. Kada se još malo bolje razmisli, lista zapravo može biti veoma duga, ali je ni u kom slučaju zbog toga ne treba zanemariti.
Šta činiti da bi vam zdravlje ostalo netaknuto i koje mere preduzeti kako bi se buduća prinova što bolje zaštitila od uticaja štetnih materija i toksina.
Briga pre začeća
Izuzetno puno pažnje treba obratiti na dobru ishranu, zdravlje uopšte, kao i fizičke aktivnosti, jer su to najvažniji aspekti zdrave pripreme za trudnoću. Jedan od načina da se ovo sprovede u delo jeste i razgovor informativne prirode sa lekarom, koji će vam dati sva potrebna uputstva i savete. Pobrinite se i da ishranu obogatite, što je više moguće, folnom kiselinom, tako što ćete jesti vitaminima bogate žitarice (kornflejks), pasulj i grašak, južno voće i spanać. Folna kiselina pomaže u zaštiti vašeg deteta od opasnog uticaja mogućih porođajnih komplikacija na mozak i kičmeni stub. Zato ginekolozi preporučuju svim ženama koje se nalaze u pretporođajnom periodu uzimanje dodataka ili vitamina koji sadrže barem 400 mikrograma folne kiseline na dnevnoj bazi, i to pre i za vreme prva tri meseca trudnoće.
Ishrana – da li je riba zdrava ili štetna?
Puno žena izuzetno brine povodom unosa ribe, s obzirom na prisustvo žive. Naime, živa može dovesti do oštećenja bebinog nervnog sistema i prouzrokovati poteškoće u učenju. Uprkos tome, nije poželjno ispustiti iz vida pozitivne uticaje koje riba može imati na zdravlje, pre svega činjenicu da riba predstavlja jako bogat izvor omega-3 kiselina. Ove kiseline pozitivno utiču na razvoj mozga i vida kod beba, a mogu smanjiti rizik kada je reč o prevremenom porođaju. Što se smanjenja rizika od uticaja žive tiče, on se može izbeći konsumiranjem određenih vrsta ribe koje sadrže živu u mnogo manjim količinama nego ostale vrste, a to su pre svega losos, som i tuna u konzervi.
Izbegavajte izlaganje toksičnim supstancama
Čak i ako ste samo u fazi planiranja trudnoće, možete dobiti potrebu da u potpunosti dovedete kuću u red pre nego što se dete rodi. Ipak, treba da budete veoma obazrivi kada je u pitanju izlaganje mogućim toksičnim supstancama za vreme renoviranja kuće ili stana: opremanja životnog prostora novim nameštajem, farbanje nameštaja i stolarije, krečenje zidova i čišćenja stana jakim hemijskim sredstvima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ishrana u trudnociomega 3ribatoksinizdrava ishranavitaminivoćezdravlje trudniceishrana trudniceplaniranje trudnoćepovrćetrudnoćafolna kiselina
Komentari (0)
Dodaj komentar