Đenova – grad umetnika obasjan svetionikom Lanterna

Na Ligurijskom moru, u italijanskoj regiji Liguriji, na 243 kvadratnih kilometara smestila se Đenova, druga po veličini sredozemna luka (posle francuskog grada Marselja). Prema popisu stanovništva iz 2005, njeno uže područje imalo je više od 636.000 stanovnika. Ovaj velegrad duge i ponosne istorije nosio je 2004. titulu evropskog grada kulture, a 2006. deo njegovog istorijskog jezgra uvršten je na Uneskov popis. Istorijski centar Đenove jedan je od najvećih u Evropi (oko 400.000 kvadratnih metara), ali i jedan od najprljavijih.
Simboli grada su 117 metara visok svetionik Lanterna, čije se svetlo vidi sa čak 30 km udaljenosti od obale i nedavno renovirana fontana na trgu De Ferari. Turisti rado obilaze i ribarsko naselje Boccadasse. Kućice na samoj strmini i mali obojeni ribarski čamci čine ga jednim od zanimljivijih delova grada. Pijaca Mercato orientale najšareniji je kutak u samom centru grada (postoji od 1899. godine). Pored voća i povrća, na pijaci ćete naći svežu ribu, suvo voće, slatkiše punjene pinjolima, pogače, pecivo, hleb s lešnicima i hleb punjen žitaricama. Ako želite da nekom donesete nešto slatko, posetite, na čak tri lokacije u Đenovi, male fabrike slatkiša i čokolade Pietro Romanengo. Tu od 1780. možete da kupite kandirano voće ili da birate iz velike ponude čokoladnih proizvoda i drugih slatkiša (punjeni bademima, pinjolima, pistaćima, kandiranom pomarandžom).
Galerija Mazzini je zatvoreno šetalište izgrađeno sredinom 19. veka. Nekad je to bilo mesto okupljanja intelektualaca i umetnika. Tamo su brojni restorani, pivnice, prodavnice i knjižare. Svratite li u galeriju Macini, svakako naručite komadić pice, popijte aperitiv ili kafu. Svake srede i četvrtka tu se organizuje sajam antikviteta. Đenova je privlačila mnoge umetnike. Nisu joj odoleli ni barokni slikar Peter Paul Rubens, ni barokni dvorski slikar Antoan van Dajk, ni italijanski slikar Karavađo.
U centru istorijskog jezgra, u palati iz 17. veka, nalazi se hotel "La Maddalena". Svi apartmani i dvokrevetne sobe "Bocca di Rosa" (Ružina usta) i "La città vecchia" (Stari grad) imaju oslikane plafone kojima možete satima da se divite. Za veseliji boravak najmlađih gostiju pobrinula se vlasnica hotela; tu su njena čarobna kutija igračaka i šareni i duhoviti dečji kutak u restoranu. Želite li da vam dani odmora budu ispunjeni strašću, pozovite partnera u romantičnu vilu Pagoda. Palata je izgrađena u kineskom stilu početkom 19. veka. Bogati italijanski trgovac želeo je da svojoj kosookoj partnerki olakša život daleko od rodne Kine, pa je njihov novi italijanski dom izgradio tako da bude što sličniji njenom domu.
Kada ste već u Đenovi, bio bi red da probate i neke od mnogobrojnih lokalnih specijaliteta. Trofi je naziv testenine s brašnom od kestena najčešće poslužene u sosu od belog luka, pasiranog kuvanog graška i krompira. Burida je morski specijalitet od hobotnice ili lignji s povrćem. Kapon magro je jelo od ribe s povrćem; obično su ga jeli ribari i sluge bogataša. U doba baroka starom receptu dodati su umak od paradajza i kozice. Danas se poslužuje za božićne praznike. Polpettone di melanzane je pljeskavica od patlidžana, s malo mesa i začinskog bilja. Foglie di ulivo je testenina od spanaća u obliku maslinovog lista poslužena u umaku od paradajza, mesa ili pečuraka. Na svakom stolu nezaobilazna su peciva sa sirom (focaccette al formaggio) i lukom (focaccia con le cipolle). Đenovska pogača s maslinovim uljem (focaccia genovese) jede se kao predjelo uz čašu belog vina. Od slatkih zalogaja tu su torta od pirinča i Biscotti del Lagaccio, keks koji je prvi put napravljen još davne 1593. godine.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

de ferariđenovagalerijaitalijakaravađolanternaligurijaligurijsko moremazinirubensturizamuneskovila pagoda
Komentari (0)
Dodaj komentar