U trendu

Lago Maggiore: odmor na italijanski način (foto)

Potpuno je svejedno da li ste ljubitelj italijanske kuhinje, sunca i sunčanja, ili planina i planinarenja, na jezeru Lago Mađore (Lago Maggiore) svako će pronaći ono što ga najviše raduje. Lago Mađore, drugo po veličini od italijanskih jezera, lepo je u svako doba godina, ali u proleće je ipak najraskošnije. Kao u snu, zbog palmi koje rastu uz put oko jezera, možete pomisliti da ste pogrešili, a vazduh je topao i mirisan, pa možete posumnjati da se nalazite negde na Sredozemlju.

Sve je tako lepo da je teško doneti odluku u kojem pravcu valja krenuti. Najbolje je da se odlučite za dve varijante: prvo se prošetajte Trgom Đuzepe Mota (Piazza Giuseppe Motta), najlepšim šetalištem na jezeru, a zatim sebi priuštite šetnju i kapućino s pogledom na jezero na istorijskom Trgu Kanobija (Cannobia). Smeštaj u hotelu Pesce d´Oro, nekadašnjem samostanu Verbanija, prelazi sva očekivanja. Pogled na Boromejska ostrva je toliko lep da oduzima dah, kao i šetnje po vrtovima vile Taranto.

Foto: Orythys/Pixabay.com
Foto: Orythys/Pixabay.com

Dvorci u jugendstilu i zaista impozantno šetalište Stresa, koje se pruža uz obalu jezera, karakterišu jedno od najpoznatijih i najelegantnijih lečilišta Evrope u 19. veku. Tu su boravili najznačajniji ljudi tog vremena, poput pisca čuvenog romana „Crveno i crno“, Stendala, ili Čarlsa Dikensa, oca „Olivera Tvista“. I danas jezero i ono što je ljudskom rukom sagrađeno oko njega odišu plemenitim šarmom. Nekoliko kilometara dalje očekuje vas Arona. Preko puta ruševina zamka, na suprotnoj strani obale, otkriva se moćno utvrđenje Roka di Angera (Rocca di Angera). To srednjovekovno utvrđenje iz 12. veka caruje na jednoj od uzvišica Angere.

Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.