Nema mu ravnog: NAJLEPŠI grad na svetu (video, foto)

Nema mu ravnog…

Različitih imena kroz svoju istoriju, a opet isti grad, carski, sovjetski, ruski… Sankt Peterburg, Petrograd, Lenjingrad i opet Sankt Peterburg.

Svako od ovih imena koja je ovaj lepi grad kroz svoju istoriju menjao označava i samu srž ruske istorije, prepune nemira i bura svetske istorije, koji su se uveliko reflektovali na nekadašnju prestonicu carske Rusije.

Foto: Allabadanina/Pixabay.com

Sankt Peterburg osnovao je Petar Veliki 1703. godine, kao „prozor ka zapadu“. Dva veka bio je prestonica carstva, kao i sinonim za uspeh i uzvišenost, ali i kolevka revolucija koje su zbacile monarhiju i dovele na vlast boljševike 1917. godine. Pod imenom Lenjingrad na oltar otadžbinskog rata ovaj grad položio je herojske žrtve, izdržavši 900 dana pod opsadom nacista. I opet, 1991. godine, kada se raspao Sovjetski Savez, promenio je ime u Sankt Peterburg, vraćajući se svojim korenima i starom sjaju.

Foto: Allabadanina/Pixabay.com

Ovo je grad s identitetom, koji uveliko duguje svom poreklu i preplitanju mita i realnosti tokom svoje istorije duge tri veka. Stvorena voljom autokrate, ova carska prestonica definisala je dve stvari – Petrovo odbacivanje „stare Rusije“ i njegovo prihvatanje Evrope. Veoma ponosan na sebe, svoje intelektualce, svoju prošlost radničke revolucije, Sankt Peterburg je prijatan grad. Takođe je i pun kontrasta – lep je, ali i istovremeno pomalo jednoličan, s prosjacima i novopečenim bogatašima.

Najbolje vreme da posetite grad je tokom „belih noći“ (od sredine juna do sredine jula), kada se uopšte ne smrkava, a grad slavi poseban festival. Od maja do oktobra svi mostovi preko reke Neve podižu se između dva i pet ujutru – što je zaista predivan prizor, koji vredi videti i koji privlači gomile turista, ali je nezgodno ako se u to vreme nađete na drugoj strani reke.

Prilikom posete ovog gradu nikako ne treba propustiti priliku i ne videti neke od najlepših građevina Rusije, kao i jedan od najvećih svetskih muzeja.

Foto: Takazart/Pixabay.com

Ovde ćemo pomenuti samo neke od njih, a vi ćete, nadamo se, sami dopuniti ovaj spisak na licu mesta. Peterhof – obavezno pobegnite iz grada na jedan dan i pogledajte raskošne prostorije i fontanama ispunjen posed Peterhofa, letnjikovca Petra Velikog, koji gleda na Finski zaliv. Skoknite do Zimskog dvorca, luksuznog doma svakog cara i carice od Petra Velikog, gde je smešten jedan od najvećih umetničkih muzeja na svetu – Ermitaž. Sa zbirkom koja broji skoro 2,8 miliona objekata, on obuhvata skoro sva razdoblja ljudske civilizacije, sve od skitskih radova od zlata do kubizma.

Foto: Tpsdave/Pixabay.com

Tvrđava Petra i Pavla – nekada je bila poznata pod nazivom „ruska Bastilja“; ostrvska tvrđava sada je cenjeni istorijski spomenik; njegova katedrala sa zlatnim zašiljenim vrhovima je mesto gde su sahranjivani pripadnici dinastije Romanov. Ruski muzej predstavlja neprikosnovenu kolekciju ruske umetnosti, koja odražava istoriju same zemlje, od srednjovekovnih ikona i staljinističkog socijalnog realizma do modernih objekata. Crkva na prolivenoj krvi – njene kupole u više boja su zaštitni znak grada. Njen oltar obeležava mesto gde je ubijen Aleksandar II, mada će vam lepi mozaici verovatno biti interesantniji. Manastir i groblje Aleksandra Nevskog – Dostojevski, Rimski-Korsakov i Čajkovski predvode čuvene ličnosti sahranjene na groblju manastira Aleksandra Nevskog. Njegova Katedrala Svete trojice takođe je vredna posete i najbolja je kada je ispunjena vernicima – nedeljom.

Što se tiče smeštaja u ovom gradu, hotela u centru ima malo i oni su skupi. Hosteli su bolje rešenje za smeštaj, relativno u centru, s pristojnim uslugama i bez granice u godinama. Za manju grupu ljudi bolje je da se iznajmi apartman na nekoliko dana. Cene se drastično povećavaju tokom „belih noći“. Ponuda i broj restorana je na zavidnom nivou. Poslednjih godina raste broj umereno skupih intimnih restorana koji se otvaraju u Sankt Peterburgu; oni služe dobru hranu i nude bolji osećaj lokalnog života nego što je slučaj kod onih koji pokušavaju da imitiraju zapadne uzore, kako jelovnikom tako i cenom. Ovaj grad nudi puno potencijala za „divlju“ noć provoda. Postoji puno klubova, a za Ruse je provod povezan s nekoliko legendarnih domaćih grupa. Grad je poznat i po svojim koncertima klasične muzike, baletu i operi.

Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

evropaputovanja
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Lela

    Najlepsi i najsigurniji grad!

  • ANDREJ

    Da je Petrograd jedan od najlepsih i najraskosnih gradova sveta,to nema sumnje.Ali,ono sto kvari njegov imidz, i to u tolikoj meri,da turisticki nije dovoljno atraktivan,to je njegovo bivse ime Lenjingrad.Svi mi,koji volimo da putujemo turisticki po svetu,ne mozemo da se oslobodimo te njegove sovjetske proslosti.Tog tako odbojnog i zlokobnog bivseg imena Lenjingrad.!!!

  • Anonimni

    Najljepši na svijetu !