Zemlja zimskih snova (foto)

Sever je tamo gde irvas i jelen šetaju prostranstvima, tamo gde je zima kao kod svoje kuće. To je Norveška.

Da li ste ikada sreli zloćudno demonsko biće iz nordijske mitologije? Volite li prirodu čiji se beskraj spaja s horizontom, ili mesta sa šarenim kućama i ljubaznim ljudima? Sve to možete videti u Norveškoj.

Igranje u vazdušastom čistom snegu, šetnja na skijama za duge staze, vrtoglavi spust snoubordom, svejedno koje daske što život znače – u Norveškoj ljubitelji zimskih sportova mogu da uživaju i da budu razmaženi. U najpopularnija mesta za skijanje spadaju Vradal, Rauland, Hafjel, Hovdena i Jeilo. Romantično je kada uveče na nebu pleše mistična nordijska svetlost. Tada se organizuju noćne vožnje u saonicama koje vuku irvasi i pecanje na ledu na nekom od mnogobrojnih jezera. U Lilehameru se ne nude samo atraktivne mogućnosti za kupovinu već se tamo nalazi i Majhaugen, najlepši muzej pod otvorenim nebom u Norveškoj. Umetnički doživljaj pružaju mala ribarska mesta kao što su Heningsver i Nusfjord.

Pogled na zimsku šumu pokrivenu snegom je prava idila iz bajke. Sakrivena među jelkama, pod snegom se nalazi kolibica, na visini s koje puca veličanstveni vidik iz snova. Kakav neponovljiv doživljaj prirode možete imati ako se ušuškate u krzno i krenete u šetnju na saonicama koje irvas vuče kroz prostranstva severa. Primer tipičnog norveškog seoskog arhitektonskog stila je vila s dvovodnim krovovima kod mesta Norefjel. Zaista ostavlja veličanstven utisak! Jednostavno napravite rupu u ledu, spustite mamac u vodu i malo sačekajte. Za bogatu večeru kod kuće ponećete ukusnu ribu.

Foto: Tpsdave/Pixabay.com

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

evropa
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Dario

    Još kad ne bi bili NATO-vski entuzijasti ! Bili su golje i teška sirotinja, dok se nisu dokopali nafte.Zato su i danas neviđene stipse. Kada odlaze sa ljetovanja poklanjaju ostatak šampona i otvorenu kesicu bombona… Državu su dobili takoreći juče . Švedska je za njih pojam jer ima istoriju i tradiciju…

  • Ksenija B

    Veliki sam ljubitelj Norveške. Tekst je potpuno istinit, mada to je samo uvod za ono što Norveška zaista pruža. Letnji period u Norveškoj je isto tako idiličan i tajanstven, dok je zima ipak mnogo burnija nego što je napisano. Svima koji su u mogućnosti preporučila bih da posete ovu, naizgled hladnu, ali zapravo jako prijatnu i toplu zemlju.

  • Amila Kaharević

    Tekst nije loš, nije loše napisan, ali mi nije baš prikladan naslov. Ono što mi se posbno svidjelo jeste posljednji odjeljak. Može biti bolji iako sam ga ocjenila ocjenom 5.