Ostrvo čudesne lepote (foto)

Heraklion je glavni grad Krita, nekada važna mletačka luka. Kulturni centar je Hanija, egzotični i izazovni miks venecijanske i otomanske arhitekture.

Agios Nikolaos je ušuškan u zalivu Mirabelo. Retimno, mediteranski gradić sa svojom renesansnom arhitekturom, venecijanskom tvrđavom, muzejima i peskovitim plažama nudi bogatstvo lokaliteta za obilazak. Hersonisos je grad koji živi dan i noć. Kosmopolitski i otvoren za sve prohteve, na samom obodu Evrope, izazovan već zbog svoje istorije, Krit je ostrvo kome se, kada se jednom dođe na njega, uvek vraća.

Foto: Basiafocz/Pixabay.com

Knosos je prva i najreprezentativnija palata minojske civilizacije. Datira iz 12. veka p. n. e. U želji da posetiocima da bar približan uvid u to kako je izgledao, delimično ga je rekonstruisao ser Artur Evans, koji ga je i otkrio. U Knososu se nalazi i legendarni lavirint, ali i brojni detalji koji najbolje govore o sofisticiranosti Minojaca.

Festos je bio drugi najvažniji grad Minojaca. Osnova je identična kao u Konsosu, ali za razliku od njega u Festosu ima sasvim malo fresaka. Ostrvo Elafonisi, s izuzetnim plažama, nalazi se na jugozapadu Krita. Manastir Arkadi je simbol borbe Krićana za oslobođenje od turske okupacije i značajan evropski spomenik kulture. Blizu su i pećine za koje se veruje da je u jednoj od njoj rođen Zevs. Tu je i klanac Samarija, nacionalni park dug 18 kilometara, jedna od najuzbudljivijih atrakcija.

Foto: Yolanda/Pixabay.com

Krićani su dugovečni (možda je razlog tome izuzetno maslinovo ulje) i bitno drugačiji od ostalih Grka, što je mišljenje svih koji su bili na Kritu. Ratnički narod je svoju srčanost i borbenost najupečatljivije pokazao u Drugom svetskom ratu i čuvenoj Kritskoj bici 1941, koju su ostrvljani naoružani svim i svačim, a pre svega hrabrošću, ipak izgubili. Ljudske žrtve bile su nemerljive – svaka ostrvska porodica izgubila je najmanje po jednog člana.

Do današnjeg dana, u spomen na žrtve, kritski muškarci, naročito brđani, po pravilu imaju duge brkove i obučeni su u crno. Inače, navika da se naoružavaju ostala je još od turskih vremena, a da su laki na okidaču pokazuju i brojni izrešetani saobraćajni znaci. Krićani govore svojim dijalektom, muzika nije tipično grčka, već se oseća i jak uticaj arapskog melosa, instrument je lira, a u pesmama se uglavnom spominju nastradali u ratu. Šta da ponesete s Krita? Već pomenuto maslinovo ulje, med, koji je izuzetan zbog bogatstva začinskih biljaka, vino i sariki – kapicu koju nose muškarci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

agios nikolaosdedalelafonisigrckamanastir arkadiminojska kulturamitoviputovanjazevs
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Doktor Zo

    Prepisano iz Press on line.

  • Francesco Sinibaldi

    Refulgent sun. Your delicate look appears in the field to cover the sadness of an innocent glimmer…. Francesco Sinibaldi